Другий шанс: що робити власникам фейкових ковід-сертифікатів? Пояснює сімейний лікар


У розпал пандемії коронавірусу деякі українці, налякані фейками та міфами про вакцинацію, спробували обійти систему та отримати підроблені сертифікати про щеплення. Однак що робити, якщо власник такого «документу» одумався та прагне захиститися від ковіду?

Пояснює лікар загальної практики сімейної медицини медичного центру «100% життя» Дмитро Скіргіко, пише ШоТам.

Коронавірус нікуди не зник, а на черзі – грип

За словами фахівця, з початком повномасштабного вторгнення кількість охочих вакцинуватися від ковіду або отримати бустерну дозу, суттєво зменшилася. Утім коронавірусу байдуже на війну: вірус продовжує циркулювати, а незабаром до нього приєднається сезонний грип.

«Як практикуючий лікар можу сказати, що ковід нікуди не зник. Але, на превеликий жаль, ми бачимо, що тенденція до профілактичних щеплень знизилась. Зокрема і від сезонного грипу. Ми вже очікуємо нову хвилю захворювань взимку. Люди перебуватимуть у закритих приміщеннях, сховищах, на станція метро, де хвороби передаватимуться дуже швидко. І найнебезпечніше – ймовірність підхопити одразу і грип, і ковід. Єдиний захист від цього – щеплення», – ділиться Дмитро Скіргіко.

Фейковий сертифікат ускладнює розуміння перебігу хвороби

У ситуації, коли людина з підробленим сертифікатом про вакцинацію підхоплює ковід, протоколи лікування не змінюються. Однак ризик тяжкого перебігу хвороби для пацієнтів без щеплення – значно вищий.

«Лікар відкриє медичну карту і побачить, що пацієнт вакцинований. Звісно, алгоритм лікування не зміниться, але фахівцю буде складно зрозуміти, чому хвороба протікає саме так. Адже у невакцинованих людей захворювання, як правило, має саме тяжкий перебіг. Тому сподіваюсь, що людина з фейковим сертифікатом у такій ситуації все ж зізнається», – додає лікар.

Наламали дров? Зізнайтеся та зробіть щеплення

Вихід для власників підроблених сертифікатів все ж існує – сказати про це лікарю та отримати першу дозу вакцини від ковіду. На практиці це працює доволі просто: ваші попередні записи визнаються помилковими, а фейковий папірець зникає з медичної картки.

«Такі випадки справді бувають, і я цьому дуже радію. Люди усвідомлюють свої помилки та прагнуть захистити себе і свій організм. Що робити? Необхідно звернутися до медичного працівника, який вносив неправдиву інформацію, та попросити скасувати запис. Та людина може позначити це в системі як механічну помилку або помилково внесені дані. І все – можна вакцинуватися», – пояснює фахівець.

Як побороти міфи про щеплення

Що робити з тими, хто досі вірить у фейки про щеплення? Звертатися до доказової медицини. І найкращий варіант – це освітній контент, що подає інформацію в легкій та ігровій формі. Зокрема – новий український вебсеріал «Яся знає краще», у якому в комедійному форматі спростовують найпопулярніші медичні міфи.

Темам вакцинації від коронавірусу та підроблених сертифікатів автори проєкту присвятили одразу два випуски – «Змовники» та «Фейковий сертифікат». Протягом цих епізодів фанатка доказової медицини Яся коротко та зрозуміло пояснює, чому не варто вірити в антинаукові повідомлення, шукати 5G-вишки та грати на користь міфів, ризикуючи своїм здоров’ям. 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!