ЄС підтримав початок переговорів про членство України


Європейська Рада вирішила почати переговори про вступ до ЄС для України, повідомив у X (колишній Twitter) голова ради Шарль Мішель.

Таке ж рішення лідери ЄС ухвалили і щодо Молдови, пише ВВС

Переговори про майбутнє членство почнуться також щодо Боснії і Герцеговини, щойно будуть виконані передумови. До цього питання керівники ЄС планують повернутися у березні наступного року. 

Грузія отримала статус кандидата. 

"Чіткий сигнал надії для народів (цих країн) та нашого континенту", - прокоментував ці рішення Європейської Ради Шарль Мішель. 

У відповідь на цей допис український президент Володимир Зеленський назвав це "перемогою для України, перемогою для усієї Європи". 

Ця перемога, за словами Зеленського, "мотивує, надихає і додає сил". 

Ще напереодні ймовірність такого рішення джерела у Брюсселі, які спілкувалися з журналістами напереодні саміту ЄС, оцінювали лише у 30%. 

Головною перешкодою вважали жорстку позицію угорського лідера Віктора Орбана, який заявляв, що Україна не готова розпочинати переговори про членство, називаючи себе "голосов здорового глузду у Європі". 

Але у середу Єврокомісія розблокувала 10 мільярдів євро для Угорщини, заморожених через проблеми верховенства права в цій країні.

Крім того, минулого тижня Верховна Рада України суттєво розширила права національних меншин в Україні, передусім у сфері освіти. Парламент схвалив зміни до низки законів і узгодив їх з рекомендаціями Єврокомісії, щоб не заблокувати старт переговорів про вступ України до ЄС.

А президент Зеленський заявляв, що Україна зробила усе можливе, аби рішення Брюсселя щодо початку переговорів було позитивним. 

"З нашого боку ми були дуже конструктивні, ми зробили абсолютно все, виконали усі рекомендації Єврокомісії, наших партнерів щодо адаптації законів, які пройшли висновки Венеційської комісії, - заявив український президент напередодні саміту в Брюсселі. - Тобто Україна зробила все, щоб не давати жодного шансу тій чи іншій державі блокувати початок перемовин. Тому тут питання тільки стійкості країн ЄС".

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!