Єврокомісія готує звіт: Рекомендуватиме почати переговори з Україною про вступ до ЄС


Єврокомісія почала підготовку звіту про розширення. Очікується, що там будуть рекомендації для України та Молдови про початок переговорів щодо вступу в ЄС.

Про це повідомив журналіст «Радіо Свобода» Рікард Джозвяк.

Звіт Єврокомісії мають представити у другій половині жовтня. За даними журналіста, наразі передбачаються рекомендації для України та Молдови про переговори щодо вступу, а для Грузії — про отримання статусу кандидата на вступ. А втім, у грудні буде потрібен консенсус 27 членів ЄС.

Президент України Володимир Зеленський висловив сподівання, що до кінця 2023 року Україна вийде на початок переговорів про членство в Європейському Союзі. За його словами, держава виконує необхідні вимоги. Президент додав, що влада «робить усе можливе», щоб готовність Євросоюзу вступити в перемовини у 2023 році була «також повною».

Євроінтеграція України

23 червня 2022 року Європейська рада надала Україні статус кандидата в члени ЄС. Надалі для того, щоб розпочати переговори про вступ, Україна мала виконати низку рекомендацій Єврокомісії.

Глава Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн наголошувала, що Україна має продовжити боротьбу з корупцією, призначити голову САП і директора НАБУ, знизити вплив олігархів на економічне та політичне життя, ухвалити законодавство щодо процедур відбору суддів, а також закон про ЗМІ, який увідповіднить українське законодавство з чинними стандартами ЄС.

Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук у грудні відзвітував, що Верховна Рада вже виконала свою частину роботи й ухвалила всі необхідні законопроєкти для виконання рекомендацій Єврокомісії. А втім, деякі з ухвалених документів зазнали критики.

У березні прем'єр-міністр Денис Шмигаль заявив, що Україна виконала всі сім рекомендацій ЄС, які необхідні для початку переговорів. Рада ЄС вважає, що станом на червень Україна виконала лише дві умови.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!