Фірма, пов’язана з біглим Януковичем, отримала ще 32 мільйони на каналізацію під Києвом


Управління капітального будівництва Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ 24 листопада уклало угоду з ТОВ «СПР-Груп» на будівництво каналізації у смт. Баришивка Київської обл. на суму 31,68 млн грн.

 Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель», інформують Наші гроші.

Йдеться про дофінансування будівництва каналізаційних очисних споруд, яке «СПР-Груп» розпочало у 2012 р. Тоді фірма виграла тендер на будівництво цього об’єкту за 33,41 млн грн. Однак роботи виконували залежно від наявного фінансування і досі не завершені монтаж систем автоматизації, контролю доступу, відеофіксації та підведення електропостачання.

В 2014 р. проектно-кошторисну документацію скоригували – уточнили обсяги та види робіт, удосконалили технологію очищення стічних вод і т.д. Відтак кошторис зріс удвічі й наразі становить 68,08 млн грн. Нинішню угоду з підрядником укладали без відкритих торгів – споруди були запроектовані з урахуванням технологій «СПР-Груп» і з урахуванням імпортного обладнання, спеціально замовленого для цього об’єкту, тобто змінювати підрядника неможливо.

Роботи мають бути завершені до кінця грудня 2015 року, фінансування з держбюджету.

Власниками ТОВ «СПР-Груп» з червня 2010 року значаться Сергій Білоус і Руслан Харів. Бізнес-партнерами Руслана Харіва були колишній замголови СБУ Юрій Вандін і свідок по справі Тимошенко Ігор Мар’їнков. У 2010-2012 роках фірма виграла тендерів на суму 1,03 млрд грн. У 2013-2014 роках «СПР-Груп» не вигравало тендерів, з того часу це перша угода.

Нагадаємо, після втечі Віктора Януковича дані про «СПР-Груп» було виявлено у бухгалтерських документах «Танталіта» в Межигір’ї. Зокрема, було знайдено записи про розрахунок каси й дивідендів «СПР».

Пізніше також з’ясувалося, що водоочисне та інше обладнання «СПР» імпортувала від польської компанії «Teria Energy» (упродовж 2011–2014 рр. на суму близько 65 млн євро, цьогоріч загалом 204 млн грн.).

«Teria Energy» належить Ярославу Бері та Ярославу Гірняку. Бера відомий як міноритарний акціонер «Радикал-Банку», там же обидва раніше були радниками голови правління. «Радикал Банк» у свою чергу був одним із «сімейних банків» біглого екс-президента Януковича і був задіяний у сумнівних контрактах «межигірських» фірм на суму понад 1,6 млрд грн. Зараз основний пакет акцій банкупереоформлено на менеджмент, однак Ярослав Бера досі утримує частку в майже 10%.

Банківські рахунки «СПР» тримав зокрема і в «Радикалі», у тому числі там зберігалися кошти за роботи по держпідрядах в Баришівці. Після зміни влади прокуратура порушила провадження на «СПР» за привласнення 270 млн грн, виділених з бюджету саме на будівництво каналізацій, однак справу закрили у зв’язку з відсутністю складу злочину. Після цього «СПР» намагався забрати з «Радикалу» гроші і закрити рахунок в цій установі, однак банк гроші не віддавав і доручення не виконував. Коли ж у липні в «Радикал-Банк» була введена тимчасова адміністрація, з рахунку «СПР» невідомі через систему «клієнт-банк» під видом сплати за цінні папери перерахували 23 млн грн на белізький оффшор «Лас Коммерс ЛТД» (Las Commerce LTD). «СПР» заявив, що таких транзакцій не здійснював, в результаті МВС порушило кримінальне провадження. Тим часом 9 листопада НБУ відкликав банківську ліцензію та оголосила ліквідацію «Радикал Банку».

Ярослав Бера у квітні 2011- серпні 2015 року входив до складу наглядової ради Київводоканалу. В цей період підприємство в цілому знаходилося під контролем менеджменту, пов’язаного зі старою владою. При цьому з весни 2014 р. КВК очолює Андрій Білик, який до того був заступником директора з технічних питань «Інвіронмент Україна» – дочірньої фірми «СПР-Груп».