Франківськ та Калуш -"частково прозорі", а Коломия серед аутсайдерів (ДОСЛІДЖЕННЯ)


Програма «Transparent cities/Прозорі міста» (Transparency International Ukraine) презентувала результати другого дослідження стану прозорості міст під час повномасштабної війни.

Це вже друге дослідження прозорості міської влади під час великої війни, за рік до того аналітики оцінювали 70 міст. Цьогоріч до дослідження долучили ще 10 прифронтових міст. Як і в першому «воєнному» дослідженні, міста замість балів отримували статус «прозоре», «частково прозоре» чи «непрозоре». 

Статус «частково прозорих» отримали 13 обласних центрів серед яких Івано-Франківськ, який покращив свої показники на 31,9%, та ще 10 менших міст — серед яких Калуш, інформує Бліц-Інфо.

Немає опису.

В цілому, за результатами дослідження, у 2023 році міські ради доволі успішно реагували на виклики війни – вчасно публікували актуальні списки укриттів (61 місто з 80), поширювали інформацію про роботу бізнесу в умовах воєнного стану (58 міст) та розробляли програми економічного і соціального розвитку (52). Зросла кількість міст, які транслювали пленарні засідання міської ради, та зменшилась кількість внесених «з голосу питань», які не були попередньо анонсовані. 

Категорія «непрозорих» міст залишилась найбільшою — туди увійшли 52 муніципалітети. Вони обмежували мешканців у доступі до інформації про поточну діяльність ОМС та її рішення. Зокрема до аутсайдерів потрапила Коломия.

Найбільший регрес зафіксований в індикаторах, пов’язаних з поширенням переліку наборів відкритих даних (рівень виконання зменшився на 48,6%), з онлайн-реєстрацією в комунальні заклади освіти (знизився на 13,6%) та публікацією анонсів та протоколів засідань громадської комісії з житлових питань (зменшився на 11%). Також міста продовжили обмежувати доступ до відкритих даних, що суттєво впливає на ефективність муніципального управління.

"Загальний рівень прозорості 80 муніципалітетів у 2023 році дещо виріс і складає 42,3%, тоді як у 2022 році серед 70 тоді досліджуваних міст він становив 37,5%. 30 міських рад  покращили свої рівні прозорості на 5% і більше — за рік 12 міст отримали статус «частково прозорих». 

 «Бути відкритим і прозорим містом під час повномасштабної війни  непросто, але можливо. Кількість викликів для міських рад лише зростає – воєнні, економічні, демографічні, психологічні…  І це впливає і на органи місцевого самоврядування, і на громадян. Є міста, яким вдалося продемонструвати суттєві результати, довести, що прогрес можливий навіть у таких обставинах. Ми закликаємо місцеву владу не здаватися і працювати з прозорістю, бо це про стійкість і наше завтра», – зазначила керівниця програми «Прозорі міста» Олеся Коваль. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!