Гірський рятувальник з Прикарпаття показав нове штучне озеро у Карпатах (ФОТО, ВІДЕО)


Гірський рятувальник та краєзнавець Василь Фіцак з Калуша оприлюднив фото та відео штучного озера біля Осмолоди, яке утворилося на місці вирубки лісу.

Про це йдеться у дописі на його facebook-сторінці.

"Штучне озеро на одній з приток р. Бистрик в Ґорґанах. Осмолода. Декілька днів тому прогулюючись в пошуках грибів натрапив на цю локацію. На карті позначено водоспад Кам'янистий. Тут проводилась вирубка і технікою було перекрито потік, створили загату, і досить велика частина долини затопилась", - зазначає Фіцак.

 

Через деякий час Василь Фіцак доповнив інформацію та розповів, що раніше там була кляуза (гребля) для сплаву деревини.

"До попереднього допису про озеро на одній з приток  р. Бистрик. Осмолода. Зібравши трішки інформації виявляється в минулому там була кляуза, а урочище малу назву "Озерний" велика природна  долина поросла  заростями вільхи та верболісу свідчить, що ще в минулому тут могло бути болото і озерце, яке природнім шляхом наповнювалось водою. Дамбу було створено в 1950-60 рр для запасу води при сплаві деревини. За розповідями місцевих жителів лісоруби, які там працювали по кілька тижнів не приїздили додому, бо в озері жили мавки, які зваблювали чоловіків.Розповідають, що місцеві жінки лісорубів, власноруч зруйнували дамбу і озеро пропало, залишившись болотом, яке ймовірно наповнювалось дощовою та талою водою в певні періоди. Вдалось отримати фотографії озера болітця, та залишків дерев'яної дамби. Наразі місцевість, особливо восени неймовірно мальовнича", - додає Фіцак.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!