Іспанія конфіскувала викрадені з України старовинні прикраси на 60 мільйонів євро


У Мадриді вилучили 11 золотих історичних пам’яток, які становлять спадщину України

Про це заявила пресслужба поліції Іспанії 23 жовтня, пише Радіо Свобода.

За повідомленням, місцеві правоохоронці заарештували п’ятьох людей, причетних до «злочинну мережу, причетну до нелегального обігу культурних цінностей з України». Троє з них – іспанські громадяни, двоє – українські. Посольство України в Іспанії наразі не коментувало цю інформацію.

Пам’ятки, ймовірно, планували продати в Мадриді – як стверджує відомство, розслідування почалося з даних про те, що громадянин України хоче продати предмети «великої історичної та економічної цінності».

При цьому деякі з них супроводжувалися документами, які «підтверджували їхню приналежність до Української православної церкви». Поліція не уточнює, яка саме церква, за цими документами, мала права власності на пам’ятки.

«На прохання власників, іспанські експерти з культурних цінностей провели оцінку коштовностей, вартість яких перевищила 60 мільйонів євро», – йдеться в повідомленні.

Поліція додає, що розслідування вели представники правоохоронних органів Болгарії, Албанії, Північної Македонії, Кіпру та України, зокрема, Служба безпеки України.

Як передає пресслужба поліції, першу коштовність – «золотий пояс» – вилучили ще в 2021 році.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!