Івано-франківські податківці роз’яснили зміни до Податкового кодексу, внесені «антикризовим законом»


В першу чергу під час семінару розглянуто питання оподаткування ПДВ лікарських засобів. Це питання цікавило платників податків чи не найбільше.

За словами заступника начальника контролю за декларуванням податку на додану вартість Івано-Франківської ДПІ Галини Кардаш,  з 1 квітня 2014 року запроваджено ставку 7% на постачання лікарських засобів, внесених до Держреєстру, та виробів медичного призначення, що входять до переліку, затвердженого постановою Кабінету Міністрів №867 від 8 серпня 2011 року. Раніше такі операції звільнялися від оподаткування податком на додану вартість.

Крім того, вона зазначила, що до 1 жовтня 2014 року продовжено пільгу з ПДВ по операціях з постачання зернових та технічних культур сільськогосподарським підприємствами (крім виробників такої продукції та підприємств, які придбали таку продукцію у її виробників).

Фахівці міської ДПІ повідомили платникам податків, що ставка податку на прибуток у цьому році зафіксована на рівні 18 %, а ставка ПДВ не змінилась і надалі становитиме 20%.

Учасники семінару також дізнались, що в середньому в 1,1 раз підвищено ставки екологічного податку, на 8,6% збільшено ставки збору за спеціальне використання води, в середньому в 1,1 рази підвищено ставки земельного податку за земельні ділянки, нормативну грошову оцінку яких не проведено.

Фахівці управління доходів і зборів з фізичних осіб розповіли на семінарі про зміни в адмініструванні ПДФО, зокрема в оподаткуванні процентів, роялті, інвестиційного прибутку та дивідендів.

На семінарі також йшлося про відміну утилізаційного збору та звільнення від сплати єдиного податку підприємців у зв’язку з їх військовою мобілізацією, розширення бази оподаткування податку на нерухомість, запровадження сплати пенсійного збору з операцій купівлі іноземної валюти та оподаткуванню пенсій у разі перевищення її розміру понад 10 тис.грн.

По закінченні семінару платники податків отримали відповіді від доповідачів на всі запитання, що їх цікавили.