Калушанин Євген Василів подорожує Європою зі 100 євро в кишені


25-річний калушанин Євген Василів отримує задоволення і позитивні емоції, відвідуючи цікаві мальовничі місцями. Уперше хлопець подався в мандрівку в 22 роки, купивши на секонд-хенді капелюх і наплічник.

Побачивши себе в ролі подорожнього, Євген без візи та з мінімальною кількістю грошей несподівано для самого себе подався до Європи. Однією з найекстремальніших поїздок виявилася мандрівка до Португалії, куди з Чехії потрібно було пригнати автомобіль, пише ВІКНА.

У результаті хлопець подолав багато сотень кілометрів, побувавши у Ліхенштейні, Угорщині, Швейцарії, Франції, Португалії, зі 100 євро у кишені.

За освітою Євген Василів — хімік-інженер, але за спеціальністю не працює. Віднедавна хлопець почав цікавитися зйомками, театром, кіно та обожнює мандрівки. Калушанин чітко розрізняє поняття «подорож» і «мандрівка».

«Основана ціль подорожі — змінити місце перебування. Акцент і суть мандрів полягає в подоланні дороги, шляху. Ця різниця в словах мені важлива. Тому я зазвичай випадково попадаю в мандри, я їх ніколи не планую. Вони мене самі кличуть», — пояснює калушанин.

Однією із найяскравіших і найбільш екстремальних мандрівок став візит Євгена до Португалії, куди з Чехії мав пригнати автомобіль. Таку ідею хлопцю підкинув товариш на прізвисько «Грифон», який повернувся з 5-річних мандрів Португалією та Німеччиною. Калушанин несерйозно сприйняв цю пропозицію, однак в один момент взяв і поїхав, маючи в кишені всього 100 євро, з тим самим товаришем.

В дорозі хлопець пробув півтора місяця. Дорогою завітали на секретний фестиваль «Rainbow», де зібралися 1500 хіппі з різних країн.

«Це була більше як зустріч, там немає сцени, концерту. Люди просто з’їжджаються, живуть на фермі, палять вогонь і готують їжу. Ніхто там не користувався гаджетами, фотоапаратами, зовсім нічим. Там усі дуже культурні, ввічливі та чуйні. Приємно було відчувати таку концентрацію хороших і відкритих людей. Серед них були діти, старші та молодші. Часто там люди ходили абсолютно без одягу», — ділиться спогадами мандрівник.

На фестивалі познайомилися із французом Чарлі, який віртуозно грав на гітарі. Іноземець мав ліцензію, права на водіння і часто змінював Євгена як водія. Мандрували автівкою Ford Escort 1994 року випуску. Одного разу хлопців по дорозі до Швейцарії зупинила поліція, яка ретельно перевіряла мандрівників.

«Найбільші пригоди розпочалися тоді, коли машину із всіма речами перевіряла поліція. Мене як водія перевіряли на вміст алкоголю, наркотиків, перевіряли машину по базі даних. Однак поліцейські виявилися хорошими людьми, викликали довіру. Було відчуття, якщо ми нічого не порушуємо і діємо в рамках закону, тоді все буде нормально. Згодом ці самі копи дали нам хороші поради, де зупинитися, адже ми загубилися на автострадах», — розповів мандрівник.

Приїхавши до Швейцарії через Ліхтенштейн, хлопці музикою почали заробляти кошти на пальне, їжу, продовжуючи свою місію мандрівки. А опинившись у Франції, мандрівники зупинилися в Чарлі, де мали можливість попрати речі, поїсти і нарешті виспатися. Згодом хлопці добралися все ж до місця призначення і пригнали авто до Португалії. Калушанину за пригін авто символічно заплатили 20 євро. На ці кошти він просто гуляв по Порту та Лісабоні.

«Я совався з рюкзаками, жив то на дворі, то в гуртожитках, не витрачаючи кошти на хостели», — зізнається Євген.

Найяскравіші враження мандрівник отримав, мандруючи Швейцарією та Португалією:

«Швейцарія — це природа, неймовірно чисті озера, скелясті гори, привітні люди. А Португалію обираю через сонце, людей та прекрасну природу».

Євген Василів вважає, що мандрувати потрібно з мінімальним бюджетом, щоб відчути життя і культуру країни:

«Гроші — потрібна річ, яку потрібно здобути для того, щоб рухатися далі. Якщо ти будеш ходити по макдональдсах, ти не відчуєш культури країни, не зрозумієш, що  відбувається довкола. Чим більше незручностей і ситуацій, що виходять із-під контролю, тим більше тебе заносить на хвилю мандрів. Дуже важливо мандрувати без грошей, щоб не було спокуси втратити можливості школи життя, комунікації. Маленький бюджет корисний для мандрів та їхньої якості».

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!