Калуський суд не обрав запобіжного заходу для псевдоволонтера Віталія Хемича


Сьогодні, 22 вересня, Калуський міськрайонний суд розглянув звернення слідчого щодо обрання звинуваченому калушанину Віталію Хемичу запобіжного заходу у вигляді 60 днів тримання під вартою.

Прокуратура аргументувала прохання можливістю 27-річного Віталія Хемича переховуватися за кордоном, незаконно впливати на свідків, потерпілих та продовжити вчиняти кримінальні правопорушення. Застосування запобіжного заходу у вигляді особистого зобов’язання, на думку представниці прокуратури, є неможливим. Також до органів слідства не надходило заяв від поручителів, інформують «Вікна».

Обрання запобіжного заходу у вигляді застави, на думку прокуратури, теж є неможливим, оскільки не встановлено даних про комерційні доходи звинуваченого.

Щодо домашнього арешту, то його прокуратура вважає недоцільним, оскільки Віталій Хемич може покинути межі Калуша.

На запитання судді, чи відшкодовані збитки, представниця прокуратури зазначила, що збитки відшкодовані частково. Але наголосила, що це зробили родичі Віталія Хемича.

Прокуратура наполягла на обранні звинуваченому запобіжного заходу у вигляді 60 днів тримання під вартою.

Суддя Любомир Юрчак звернув увагу, що злочин є ненасильницьким і передбачає заставу. Відтак ще раз уточнив позицію прокуратури і можливий розмір застави.

Враховуючи, що загальна сума збитків понад 1 млн 171 тис. гривень, застава має скласти не менше, ніж сума завданих збитків, відповіла представниця прокуратури.

Адвокат вважає тримання Віталія Хемича під вартою недоцільним і необґрунтованим, адже його підзахисний 25 серпня самостійно у соцмережі визнав себе винним. А 26 серпня було зареєстроване кримінальне провадження. Віталій Хемич, за словами адвоката, кається. Крім того, він не ухилявся від слідства.

Як запевнив адвокат, 18-ти потерпілим кошти відшкодовані у повному розмірі, по 19-му потерпілому кошти повернуті, але з ним не знайшли спільної мови й ситуація потребує дослідження.

Щодо можливого впливу на свідків та потерпілих, то, за словами адвоката, такої необхідності нема, адже збитки відшкодовані. Родина Віталія Хемича контактувала з потерпілими, але тільки для того, щоб повернути кошти.

«Знаючи позицію свого підзахисного, думаю, більше вчиняти злочинів він не буде», — проголосив адвокат.

Домашній арешт повною мрою з відповідними обов’язками, які передбачить суд, забезпечить належну поведінку підозрюваного, переконаний адвокат.

Щодо розміру застави у розмірі, вказаному прокуратурою, то, на думку адвоката, він є неправильним і недоцільним, оскільки збитки на 95-98% відшкодовані. Тому, якщо суд обере суму застави, то захисник просив визначити суд передбачену Кримінально-процесуальним кодексом  — 80-300 розмірів прожиткового мінімуму для працездатних осіб.

Адвокат наполіг на обранні запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту із носінням електронного браслета.

Віталій Хемич у своєму виступі просив суд не застосовувати до нього тримання під вартою. За його словами, він щиро кається і хоче «жити, як нормальні люди».

Свою лудоманію (залежність ігромана) звинувачений назвав більшою хворобою, ніж наркоманія та алкоголізм.

«Коли потрапляєш у гру, ти не усвідомлюєш, що робиш», — зазначив підсудний.

За словами адвоката, його підзахисний перебуває у Реєстрі як ігроман. На такому обліку у країні перебуває всього троє осіб, запевнив захисник. За словами самого Віталія Хемича, він стоїть на такому обліку впродовж півтора року.

Слідчий суддя зобов’язав представницю прокуратури на завтра, 23 вересня, подати інформацію про відшкодовані збитки. Продовження засідання анонсоване на 13.30.

Раніше йшлося, що Івано-Франківська обласна прокуратура оголосила про підозру псевдоволонтеру, який привласнив понад мільйон гривень благодійних внесків на підтримку ЗСУ.

За процесуального керівництва Калуської окружної прокуратури місцевому жителю повідомлено про підозру у незаконному використанні благодійних пожертв під час воєнного стану (ч. 3 ст. 201-2 КК України), інформує пресслужба Івано-Франківської обласної прокуратури.

За даними слідства, з травня по серпень 2022 року підозрюваний, позиціонуючи себе волонтером, через соціальну мережу збирав кошти для допомоги Збройним силам України та особам, які потребують допомоги у зв’язку з військовою агресією росії проти України. Він збирав пожертви на особисті банківські рахунки для придбання автомобілів, приладів нічного бачення, безпілотників, тепловізійних прицілів та інше.

Таким чином зловмисник отримав від громадян понад 1 млн 171 тис. гривень, які привласнив та розпорядився ними на власний розсуд.

Віталію Хемичу загрожує позбавлення волі на строк від п’яти до семи років з конфіскацією майна.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!