Крилос заробляє на смітті тисячі гривень. Як священники УГКЦ навчили громаду сортувати відходи


Майже щотижня громада селища Крилоса, озброївшись рукавиця та великими пакетами виходить на велике прибирання.

Про це йдеться у програмі телеканалу НТА, пише сайт Духовна велич Львова.

“5 років тому, коли ми вперше проводили духовно-психологічні табори, то завжди прибирали не тільки ту територію, де розміщувався табір, але також прибирали певну локацію у селі”, – розповів отець Михайло, який здійснює служіння у селищі Крилос.

З часом толоки почастішали. А тепер толока стала звичкою для жителів селища.

“Приходила весна,осінь  і питання відходів ставало актуальним. Чув я такі відгуки, що невже немає про що говорити у церкві як про сміття?  Зауважував, що старші люди , коли ми починали говорити про відходи, демонстративно виходили з церкви”, – зазначив отець Михайло.

Спочатку люди реагували так, мовляв, ніхто не буде це робити, буде тяжко, але нашу ініціативу підхопило ще 2 села.

Отець Ярослав та отець Михайло – священнослужителі парафії Успіння Пресвятої Богородиці села Крилос. Один одному вони – надійне плече.

“У нас так нема, що хтось кращий, а хтось гірший. Хто що вміє – те і робить. Ми допомагаємо тим, що одне одному не заважаємо. Якщо отець Михайло прагне щось починати, то я йому ніколи не бороню, але кажу, що завжди треба справу завершити”, – розповів парох храму о. Ярослав.

Як не дивно, але парафія зараз успішно заробляє завдяки сортуванню сміття.

“У серпні-вересні 2020 року облаштували майданчики для роздільного сортування відходів. Потім місцева влада нас підтримала, додала ще 1 майданчик, і 6-й майданчик вже був у школі з освітньою метою. Ми відштовхувалися від того на яку вторсировину найбільше є попит. У селі  – це скло, пляшка і також папір”, – розповів о. Михайло Дзуль.

Перший заробіток  був 740 гривень. Відходи здають по гривні за кілограм. Тепер за місяць громада назбирує 5  тонн,це 5 тисяч гривень. Їх спрямовують на розвиток села. 



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!