Курси англійської з нуля для дорослих: які стратегії навчання вони пропонують


Більшість сучасних людей навряд чи порахують, скільки разів вони починали займатися вивченням будь-якої іноземної мови.

Цей матеріал спеціально для тих, хто хоче почати курс англійської мови для дорослих, але зробити це так, щоб цього разу пройти навчання від початку і до кінця. Заняття з нуля - це правильне рішення в тих випадках, якщо англійську проходили в школі чи інституті, але довелося покинути, або раніше вивчали іншу мову. Щоб цього разу все вийшло, важливо підійти до справи розумно. Успішний старт впливає на результат.

Навіщо дорослій людині вчити англійську з самого початку?

З урахуванням умов сучасності, відповідь очевидна - без знання англійської зараз не обійтися, навіть якщо немає планів будувати престижну кар'єру або переїжджати за кордон. Адже ця мова оточує сьогоднішнє суспільство всюди - від пісень по телевізору до статей в інтернеті.

Крім того, курси англійської мови з нуля для дорослих допоможуть отримати підвищення на роботі та зроблять відпочинок в іншій країні набагато комфортнішим, адже практично весь основний персонал в аеропорту та готелі теж знає цю мову. А для навчання в закордонному ВНЗ або переїзду на ПМП і зовсім доведеться складати мовний іспит.

Які існують стратегії навчання англійської для дорослих?

Нині існує безліч способів дорослим розпочати вивчення англійської. Навчання може бути побудоване на єдиному методі або ж бути комбінованим, для досягнення більш вражаючих результатів. Далі ці навчальні стратегії будуть розглянуті докладніше.

Аудіо-лінгвальна

Стратегія базується на частому повторенні слів і фраз, які застосовуються в повсякденному спілкуванні. Основний недолік такого способу - монологічність. Тобто, немає можливості опрацьовувати отримані знання в діалозі, звикати до швидкого мовлення співрозмовника тощо. Таким чином, методика неефективна при самостійному односторонньому використанні.

Граматико-перекладна

Суть у тому, щоб вивчати різноманітні граматичні конструкції та запам'ятовувати їх шляхом виконання різноманітних вправ і перекладу текстів в обидва боки. Методика дає змогу розвинути навички англійського письма, але потребує доповнення, оскільки повністю відсутня мовленнєва практика.

Інтенсивна

Методика застосовується тільки для викладання англійської мови дорослим і майже не використовується в навчальних програмах для дітей. Вона підходить, якщо мовні навички потрібно розвинути якомога краще за максимально короткий термін. Спосіб ґрунтується на запам'ятовуванні слів, веденні діалогів тощо. Програми зазвичай розробляються з урахуванням цілей студентів.

Комунікативна

Мабуть, найпоширеніший варіант навчання англійської для дорослих з нуля. Суть у тому, щоб студенти могли спілкуватися вільно як усно, так і письмово. Тому заняття базуються на розмовних темах, і після доповнюються вправами для розвитку навичок аудіювання, читання та написання. Ефективність для дорослих підтверджена шляхом акцентування на живому спілкуванні, розумінні співбесідника. Саме на основі цієї стратегії часто вибудовуються курси навчання англійської.

Мовне занурення

Цей формат отримав велику популярність, адже допомагає переступити через ментальні бар'єри у вивченні мови. Річ у тім, що на заняттях із мовним зануренням використовується виключно англійська. Завдяки величезній кількості практики подібний метод дає змогу досягти хороших результатів у короткий термін. Однак такі курси англійської з нуля для дорослих погано підходять для тих, у кого ще немає хоча б невеликого словникового запасу.

Немає опису.

Ефективність комплексного підходу

Оскільки кожна з перелічених стратегій має свої сильні та слабкі сторони, для ефективного навчання бажано комбінувати їх між собою. Але робити це потрібно не бездумно, а з оглядкою на мету засвоєння англійської. Використання певної методики на конкретному етапі навчання допомагає розвинути потрібну мовну навичку, прискорити процедуру засвоєння мови, наголошувати на розвитку усного або писемного мовлення. Але для всебічного володіння англійською вкрай важливий саме комплексний підхід.

Саме він лежить в основі більшості сьогоднішніх курсів англійської для дорослих початківців. Центральне місце займає комунікативна методика, а вже до неї додаються ті чи інші моменти з інших стратегій. Головне завдання таких занять - навчити студентів спілкування англійською, навчитися застосовувати отриману теорію в реальній практиці як усно, так і письмово.

Крім раніше розглянутих способів, безліч навчальних курсів застосовує цифрові технології для проведення навчання. Наприклад, аудіоматеріали допомагають сформувати правильну вимову і швидше звикнути до звучання англійської мови. Відео застосовується для наочної передачі тієї чи іншої інформації, а різні онлайн-ресурси підходять для перевірки студентських знань.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!