Масований ракетний удар рф по Україні: як відреагували ООН та союзники


Росія вранці 8 липня здійснила масовану атаку на Київ, Дніпро, Кривий Ріг та інші українські міста, запустивши 38 ракет різних типів.

Зокрема, у столиці було влучання у найбільшу в країні дитячу лікарню «Охматдит». Загалом відомо, що сьогодні загинуло понад 30 людей і більше сотні постраждали.

В ООН «рішуче засудили» напади російських військ на міста України, пише «Слово і діло».

«Дитяча лікарня в центрі Києва сильно постраждала, масштаби наразі невідомі. Немислимо, щоб у цій війні гинули та отримували поранення діти. Згідно з міжнародним гуманітарним правом, лікарні мають особливий захист. Цивільні особи мають бути захищені», – наголосила координаторка гуманітарної допомоги в Україні Деніз Браун.

Посолка США в Україні Бріджіт Брінк заявила після атаки, що під час саміту НАТО союзники «візьмуть на себе значні зобов'язання щодо безпеки України».

  

 

У Євросоюзі після атаки зазначили, що Україні потрібно більше засобів протиповітряної оборони. «Росія продовжує безжально нападати на українське цивільне населення. Сьогоднішні повітряні атаки забрали життя та поранили десятки людей, а також зруйнували найбільшу київську дитячу лікарню «Охматдит». Україні просто зараз потрібна ППО. Усі винні у російських воєнних злочинах будуть притягнуті до відповідальності», – написав голова європейської дипломатії Жозеп Боррель.

 

 

Новий міністр закордонних справ Британії Девід Леммі назвав жахливим ракетний удар росії по «Охматдиту». Він запевнив, що підтримка України його країною є непохитною, і закликав притягнути до відповідальності воєнних злочинців.

 

 

Посол Австрії в Україні Арад Бенкьо заявив, що російська атака на дитячу лікарню – це чистий терор.

 

 

Посол Німеччини Мартін Єгер констатував, що так росія продемонструвала свою «готовність до переговорів та бажання миру».

 

 

У Литві вважають, що сьогоднішня атака – це «привіт» путіна саміту НАТО. «Путін передає вітання саміту НАТО, бомбардуючи дитячу лікарню – начебто потрібні ще якісь пояснення, чому Україні потрібно надати всю можливу підтримку та реальні гарантії безпеки в майбутньому», – написав глава МЗС Габріелюс Ландсбергіс.

 

 

Міністр закордонних справ Італії Антоніо Таяні сказав, що його вразили кадри вибухів у Києві. Він закликав міжнародне співтовариство засудити воєнні злочини.

 

 

Президент Чехії Петро Павло засудив напади на українські міста. Атака, за його словами, є доказом того, що путінська росія не зупиниться ні перед чим.

 

 

Нагадаємо, Україна ініціює скликання надзвичайного засідання Ради безпеки ООН після сьогоднішніх атак росії.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!