Матері Галичини: відчай і безсилля


Сьогодні, 17 липня, у Львові під парканом 80-ї аеромобільної бригади зібралися матері та батьки її бійців, які тепер обороняють від терористів аеропорт Луганська. Сказати, що ці люди стривожені інформацією, яку отримують в розмовах зі своїми рідними телефоном – нічого не сказати.

Вони кажуть: «Нашим синам ніхто не допомагає. Жодної підтримки – ні з землі, ні з повітря. Ідуть постійні обстріли «градами» та мінометами. Бойовики скупчуються біля аеропорта - готують наступ. А нашим дітям ніхто не йде на допомогу". Батького одного із командирів зі слів сина каже, що серед бійців 80-ї аеромобільної бригади є поранені та загиблі...

Львів, вул. Стрийська, 17 липня 2014 року. Знимка Романа Балука (ZiK)

Родини військових у відчаї перекривають одну з найдовших вулиць Львова – Стрийську. Туди вже почали зносити шини. Вимога одна – військове керівництво повинне адекватно реагувати на ситуацію в Луганську і негайно надіслати підмогу їх синам. Солідарні із родичами бійців галичани обіцяють в разі відсутності реакції з Києва перекрити ще й міжнародну трасу Київ-Чоп.

А тим часом Галичина продовжує слати своїх хлопців на Схід.  У вівторок, 15 липня, з Тернополя туди відправили військових, які проходили службу в батальйоні територіальної оборони. Про те, куди саме відправили військових-контрактників, і скільки бійців вирушили на місце дислокації не кажуть, посилаючись на державну таємницю.

Тернопільські військові довго переконували рідних, що їхати мус

Цього дня натовп родичів, матерів, дружин військових батальйону заблокували проїзд із військової частини. Вони не випускали вояків, закриваючи виїзд своїми тілами і зводячи барикаду. Були й такі, що кидалися під колеса вантажівок. Військовим довелося організувати живий коридор, аби виїхати з частини.

А матері не слухали. Вони билися в істериці...

... лягали під колеса машини і забирати їх з дороги довелося силоміць

Вже близько обіду кілька автобусів, у яких були чоловіки в балаклавах і камуфляжі при повній бойовій готовності, а також вантажівки таки покинули військову частину.

Тернопільський батальйон територіальної оборони сформували на вимогу часу. Планувалося, що його бійці захищатимуть важливі об’єкти на території Тернопілля. Формував батальйон територіальної оборони обласний військовий комісаріат. Відбір охочих проводився на контрактній основі. Контракт укладали на термін від 3 до 5 років.

З 1 червня військовослужбовці підрозділу розпочали бойове злагодження. Допомогу в матеріально-технічному забезпеченні батальйону надавали й продовжують надавати підприємства, установи, громадські організації, мешканці краю.

Збруч