Мешканець Калуської громади захворів на лептоспіроз


Лептоспіроз діагностували у 58-річного мешканця села Вістова.

Це – вже другий випадок захворювання, зареєстрований у Калуській громаді цього року. У серпні захворів 65-річний калушанин. Ймовірно хворі заразилися через контакт із гризунами або продуктами їхньої життєдіяльності, вживання забруднених харчових продуктів чи води для пиття з невідомих неконтрольованих джерел. Про це йдеться на сторінці Калуської міської ради.

«Фахівці Калуського РВ ДУ «ОЦКПХ МОЗ» доставляють мишовидних гризунів в лабораторію особливо небезпечних інфекцій для досліджень на лептоспіроз, туляремію та ієрсиніоз. У листопаді зафіксована позитивна знахідка серед представлених на дослідження екземплярів із ринку на вул. Дзвонарська, 15 в м.Калуші», - зазначила лікарка-епідеміологиня Калуського РВ ДУ «Івано-Франківський ОЦКПХ МОЗ» Мирослава Гуменяк.

Лептоспіроз – гостра інфекційна хвороба, спільна для людей і тварин. Ризик захворіти вищий влітку і восени. Основними носіями лептоспір є щурі, польові миші, землерийки, їжаки, у яких хвороба перебігає без клінічних проявів, і після неї багато місяців збудник виділяється з сечею У організм людини лептоспіри проникають через ушкоджену шкіру і слизові оболонки порожнини рота, очей, носа, травного каналу. Від людини до людини лептоспіроз не передається.

Люди можуть заразитися недугом через інфіковані воду і продукти харчування, під час купання у водоймах, риболовлі, різних видів сільськогосподарських робіт, у разі укусу хворими тваринами, пошкодження шкіри інфікованими предметами. У зоні ризику перебувають працівники сільського господарства, у містах – у сантехніків, робітників боєнь і м’ясокомбінатів, іноді у шахтарів.

«Під час проникнення лептоспір у організм людини до прояву хвороби минає від 3-5 до 21 днів. Початок захворювання – гострий: хворого морозить, з’являються гарячка, біль, особливо у литках, у м’язах спини, грудей, живота. На третій-шостий день може з’явитися висипка на кінцівках і тулубі. У деяких випадках є жовтяниця, стає темною сеча, її кількість зменшується, часто припиняється сечовиділення. При виявлення цих симптомів слід негайно звернутися до лікаря. Спочатку може настати тимчасове покращення, а потім хвороба перебігає дуже важко і може призвести до смерті», - наголошує Мирослава Гуменяк.

Важливо захищати водойми від можливих забруднень продуктами життєдіяльності сільськогосподарських тварин і гризунів. Під час перебування у заболочених місцевостях, на риболовлі чи полюванні, при догляді за хворою худобою, слід особливо ретельно дотримуватись особистої гігієни, взувати гумові або кирзові чоботи, одягати рукавиці. Це стосується і працівників боєнь та м’ясокомбінатів.

Не можна вживати не кип’ячену воду з рік, ставків, озер для пиття, миття посуду, фруктів, овочів. Не слід купатися в забруднених водоймах. Необхідно також знищувати щурів та мишей. Захищати від гризунів продовольчі склади, комори, житло, інші об’єкти. Харчові відходи слід збирати в герметично закриті ємкості.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!