МВФ визнав офіційним український «борг Януковича» перед Росією


Керівництво МВФ 16 грудня ухвалило рішення, що борг у розмірі $3 млрд, який уряд Януковича отримав у грудні 2013 року від Росії, має статус офіційного.

Про це повідомляють у прес-релізі МВФ, опублікованому на сайті організації, передає Вголос.

«Виконавча рада Міжнародного валютного фонду ухвалила рішення про те, що вимога, пов'язана з єврооблігацією на суму 3 млрд дол. США, яку було випущено 24 грудня 2013 року і власником якої є Фонд національного добробуту Російської Федерації, є офіційною з погляду політики МВФ щодо простроченої заборгованості перед офіційними двосторонніми кредиторами», – йдеться в прес-релізі.

Разом з тим у прес-релізі підкреслено, що «Україна наразі не має простроченої заборгованості перед своїми офіційними кредиторами».

У МВФ відзначили, що «цю облігацію придбав ФНД Російської Федерації згідно з рішенням уряду РФ для надання допомоги Україні».

За інформацією директорів МВФ, ФНД діяв від імені уряду Росії. «Згодом офіційні органи РФ, на прохання офіційних органів України, підтвердили групі «Euroclear», що ця єврооблігація завжди на 100 відсотків перебувала у власності уряду РФ», – зазначено в повідомленні.

Зазначають, що рішення було ухвалено без скликання засідання. Виконавча рада МВФ ухвалює рішення в межах своєї процедури відсутності заперечень, коли рада доходить спільного висновку, що пропозицію можна розглянути без офіційного скликання засідання.

Нагадаємо, що 20 грудня спливає термін повернення 3 млрд дол. США, які на прощання в Путіна позичив резидент Ростова-на-Дону Віктор Янукович. За 11 днів до дедлайну Росія почала погрожувати Україні дефолтом, Київ наразі не мав намірупогоджуватися на російські умови реструктуризації заборгованості.