Прикарпатська СБУ повідомила про підозру в шпигунстві російському прикордоннику


Служба безпеки оголосила підозру в шпигунстві співробітнику прикордонного управління фсб рф. Він намагався створити агентурну мережу для отримання розвідувальної інформації про Сили оборони України.

Контррозвідка СБУ встановила особу шпигуна. Мова про Андрія Новікова 1993 р.н., працівника прикордонного управління фсб по псковській області.

Від свого керівництва представник фсб отримав вказівку вербувати громадян України для використання їх на шкоду безпеці нашої держави.

Під час чергувань на прикордонних пунктах пропуску Новіков безпідставно зупиняв українських громадян та відводив для особистої бесіди.

У ході конфіденційної розмови співробітник фсб залякуванням і погрозами намагався отримати від громадян інформацію про підрозділи Збройних сил та Національної гвардії, зокрема Окремий загін спеціального призначення НГУ «Азов».

Представника ворожої спецслужби цікавило питання комплектування, дані про розташування військових об’єктів, чисельність особового складу, рівень його підготовки, забезпеченість підрозділів військовою технікою та інші дані, що становлять державну таємницю.

Тим особам, які під тиском та шантажем погодилися на подальшу співпрацю, співробітник фсб продовжував давати завдання зі збору розвідувальної інформації після їх повернення в Україну. Спілкування відбувалося через чати в месенджерах.

Слідчі СБУ оголосили співробітнику ворожої спецслужби про підозру за ч. 2 ст. 15 ст. 114 КК України – замах на шпигунство.

За збирання іноземцем відомостей, що становлять державну таємницю, для передачі їх іноземній державі, організації або їх представникам законом передбачено позбавлення волі на строк від 10 до 15 років.

Викриття шпигуна проводила СБУ в Івано-Франківській області за процесуального керівництва Івано-Франківської обласної прокуратури.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!