Фірма з оточення нардепа Княжицького скупила землі на Верховинщині


Народний депутат від "ЄС" Микола Княжицький виявився причетним до викупу більшості території колишнього курорту Буркут у Верховинському районі Івано-Франківщини.

За даними «Української правди», пов'язана з ним компанія скупила землю в місцевих атовців і зареєструвала торгову марку під виробництво мінеральної води та діяльність санаторіїв. Сам Княжицький не заперечує, що хотів відновити діяльність курорту, але свою безпосередню причетність до скупки землі у Буркуті заперечує, пише Zaxid.net.

Село Буркут розташоване у глухих горах біля українсько-румунського кордону. Колись це був відомий курорт, 120 років тому там відпочивала Леся Українка, Іван Франко. У 2000-х роках село занепало і було знищене повінню. Землями і будинками у селі на той момент володів державний Верховинський лісокомбінат, який остаточно збанкрутував і розпродав на торгах своє майно.

Втім, як з’ясували журналісти «Української правди», не так давно землі у закинутому селі отримали нового власника. Їх спочатку безкоштовно виділила учасникам АТО сільрада, а ті перепродали їх компанії з орбіти народного депутата зі Львова Миколи Княжицького. Три чверті території села (близько двох гектарів) скупили за 450 тис. грн.

Зокрема, упродовж 2018-2019 років Зеленська сільська рада, до якої входить покинуте село Буркут, виділила земельні ділянки в селі 22 місцевим бійцям АТО. На розподіл пішло загалом 1,5 га землі. Майже усі атовці перепродали ділянки одному київському приватному підприємству «Фон Секкендорф». Ці землі компанія скупила за близько 450 тис. грн.

Фірма «Фон Секкендорф» офіційно належить Андрію і Валентину Голумбівським, які працюють в охоронній сфері. У 2020 році ця компанія отримала в оренду на 49 років ще 0,5 га землі, яка розташована через дорогу від колишніх земель атовців. Новий господар колишнього курорту сплачує громаді загалом близько 3000 грн на рік.

Загалом, як виявили журналісти «Української правди», приватний власник взяв під контроль майже 2 га земель у Буркуті. Це 77% усіх ділянок, на які наразі поділене село. Викуплені землі оточують ще 40 соток, які досі належать атовцям або передані в оренду.

У 2019 році «Фон Секкендорф» отримало реєстрацію торговельної марки «Буркутська джерельна вода». Види діяльності пов’язані з водою, а також «послугами курортів, профілакторіїв, санаторіїв». Того ж самого дня в реєстрі з'явилась ще одна торгова марка – «Буркут». Під нею можна розвивати готельний бізнес, пансіонати, табори. Марка «Буркут» записана на депутата Верховної Ради від «Європейської солідарності» Миколу Княжицького. Реєстрацією двох торгових марок «Буркутська джерельна вода» та «Буркут» займалась юридична фірма «Юрімекс». Керує цією фірмою Юрій Крайняк – колишній офіційний помічник Княжицького.

Сам Княжицький у розмові з журналістами УП заперечив зв’язок з масовою приватизацією земель у Буркуті, але зізнався, що раніше мріяв «відновити санаторій для творчих людей». А ще у нього «була ідея возити воду звідти цистерною».

53-річний Микола Княжицький є відомим українським медійником, з 2013 року він відкрив телеканал «Еспресо TV», основним власником якого є Іван Жеваго – син відомого бізнесмена і політика Костянтина Жеваго, оголошеного Інтерполом у міжнародний розшук за підозрою у розтраті 13 млн доларів США. Княжицький часто організовує різні активності в Карпатах, зокрема у Верховинському районі. Він, зокрема, є ініціатором проведення міжнародного щорічного форуму «Via Carpatia» який був започаткований у 2018 році. Микола Княжицький має дачу в селі Верхній Ясенів, що за дві години їзди від Буркута.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!