Нардеп не розуміє про яку обгрунтованість підвищення тарифів на газ говорив прем'єр


Вчора в ефірі програми "Лівий берег" із Сонею Кошкіною на 24 Каналі прем'єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що тарифи на газ для українців і далі підвищуватимуть до рівня реальної ціни.

"Є підписані зобов’язання про те, що тарифи на газ будуть на сто відсотків відповідати вартості. Іншого шляху просто не має", – сказав очільник уряду.

Гройсман зазначив, що при цьому важливо правильно побудувати умови соціальної справедливості, щоб для тих, хто має невеликий заробіток, підвищення тарифів не мало важких наслідків.

У свою чергу народний депутат України Віктор Балога, на своїй сторінці у Фейсбук заявив, що нові тарифи на газ не мають нічого спільного зі справедливістю. 

"Можливо я чогось не розумію, тому просив би прем’єр-міністра все детально пояснити. Отже, з 1-го травня цього року 1000 кубів газу для населення будуть коштувати 7 188 гривень. За курсом Національного банку, це - 282 долари. НАК «Нафтогаз» купує газ вітчизняного видобутку в компанії «Нафтогазвидобування» за ціною 1 590 гривень за тисячу кубів, що становить 62 долари за курсом НБУ.

В той же час, згідно останнього прогнозу Міністерства економічного розвитку, в 2016-му році Україна закуповуватиме імпортний газ за середньою ціною 202 долари за 1000 кубометрів.

У мене питання – звідки береться така різниця між тарифом для населення і ціною закупівлі газу? Інша тема – це субсидії. Можливо її варто перенести в адресну площину, а не тримати у формі заліку з постачальниками? Бо ринкова економіка передбачає, що споживач платить реальну ціну за послугу, але це аж ніяк не означає обдирання населення", - написав нардеп.