Немає зв'язку? Прикарпатці можуть звернутись до надзвичайних служб в месенджерах


У одного з операторів мобільного зв’язку стався масштабний збій. Через це у багатьох абонентів відсутній мобільний зв'язок та Інтернет-мережа.

Резервні номери телефонів Нацполіції, ДСНС та  з установленими месенджерами:

+380673450015 (Національна поліція)

+380951016112 (ДСНС)

У звʼязку із технічною несправністю мережі "Київстар", вирішено питання щодо забезпечення спецлінії "102" додатковими номерами телефонів інших провайдерів, а саме водафон 0995172533 та 0995172498. Станом на зараз здійснено підключення резервних номерів та налаштування всіх месенджерів (Telegram, WhatsApp, Signal, Viber) на них, за якими Ви можете зв'язатися з поліцією.

Громадяни також можуть звернутись у чат-бот Telegram поліції - https://t.me/ifpolice_bot, а також можете попросити про допомогу у поліцейських, які несуть службу у населених пунктах та на автодорогах.

Щойно відновитися зв’язок оператора «Київстар», у підрозділі «102» ГУНП в Івано-Франківській області продовжать працювати додаткові номери мобільних телефонів – 067-345-00-15 (з встановленими мобільними застосунками основних менеджерів Telegram та WhatsApp), а також резервні мобільні номери телефонів 068-613-85-56, 067-345-19-50, 067-345-23-29 на які можна звертатися у разі технічної несправності спецлінії «102». Екстрений номер 102 працює у штатному режимі.

У разі відсутності у вас стільникового звʼязку, але наявності інтернет-мережі, викликати бригаду екстреної медичної допомоги можна через популярні месенджери Viber, WhatsApp та Telegram за номером телефону +380673440255.

Виклик екстрених служб також здійснюється за єдиним номером 112. Набір номера 112 має найвищий пріоритет у мережі, є безплатним та може бути здійснений з будь-якого телефону.

Варто зауважити, що Служба безпеки України відкрила кримінальне провадження за фактом кібератаки на одного із національних операторів мобільного зв’язку «Київстар». Провадження відкрите за вісьмома статтями Кримінального кодексу України. Зокрема, це:

▪️ ст. 361 (несанкціоноване втручання в роботу інформаційних (автоматизованих), електронних комунікаційних, інформаційно-комунікаційних систем, електронних комунікаційних мереж);

▪️ ст. 361-1 (створення з метою протиправного використання, розповсюдження або збуту шкідливих програмних чи технічних засобів, а також їх розповсюдження або збут);

▪️ ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);

▪️ ст. 111 (державна зрада);

▪️ ст. 113 (диверсія);

▪️ ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни);

▪️ ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);

▪️ ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній).

"Одна із версій, яку наразі досліджують слідчі СБУ, – за цією хакерською атакою можуть стояти спецслужби рф. Одразу після виникнення інциденту у офіси компанії виїхала оперативно-слідча група СБУ, яка документує всі обставини атаки. Крім того, за місцем події працюють кіберфахівці СБУ, які надають допомогу співробітникам «Київстар» і координують зусилля всіх державних установ для якнайшвидшого відновлення мережі", - кажуть в пресслужбі СБУ.

Водночас, як повідомив в ефірі телемарафону гендиректор Київстару Олександр Комаров, терміни відновлення роботи сервісів оператора незрозумілі, адже йдеться про дуже потужну хакерську атаку на інтелектуальну інфраструктуру компанії.

"Частково зруйнована IT-інфраструктура. Тому наразі ми опрацьовуємо питання про те, скільки часу займе відновлення",- сказав Комаров.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!