Операція «Північ»: 70 років тому з Прикарпаття депортували Свідків Єгови


8 квітня 1951 року 6140 мешканців Західної України стали жертвами операції «Північ». Вони були змушені залишити свої домівки та майно, після чого їх виселили до Сибіру.

Ці люди не зробили жодного злочину й постраждали лише за свою віру, пише Репортер.

"Свідки Єгови не отримали визнання від влади і з 1939 року проводили свою діяльність підпільно, — пояснює Костянтин Бережко, кандидат історичних наук, який 16 років досліджує радянські репресії. — Проведення богослужінь і читання Біблії та релігійної літератури кваліфікувалося як антирадянська діяльність. У цілком таємній записці Сталіну міністр державної безпеки СРСР Абакумов запропонував «з метою припинення подальшої антирадянської діяльності» виселити Свідків Єгови з України, Білорусі, Молдови, Латвії, Литви та Естонії до Томської та Іркутської областей".

Тільки з тодішньої Станіславської області депортували 1834 людини.

Оксані Стефанишин було п’ять років, коли її разом зі старшими сестрами і братом виселили з села Марківці Тисменицького району до Сибіру. Їхня матір на той момент уже відбувала 10-річний термін за переховування біблійної літератури.

На машині нас привезли до вагонів. У вагонах було багато людей… У Сибіру нас повантажили на сани, – пригадує пані Оксана. – Мене забрали на свої сани наші знайомі, але я, трохи проїхавши, почала проситися до своїх. Мене пересадили…і через якийсь час сани, ті самі, на яких я їхала до того, провалилися під лід на ріці. Всі люди, котрі їхали на тих санях, були дорослі, їх спасли. А я якось так врятувалась тим, що не захотіла на тих санях їхати.

Івана Гуменяка у 22-річному віці разом з батьками виселили із села Старий Лисець Тисменицького району. Він розповідає, яка атмосфера панувала у вагонах:

"Хоча це був товарний вагон, і ми їхали три тижні, усі горнулися одне до одного та допомагали одне одному. Така атмосфера дуже підбадьорювала, ми співали біблійні пісні, з гордістю повісили надпис на вагоні – «Свідки Єгови». Такий дух допомагав забувати, куди нас везуть".

Аж у 1965 році «вічне» заслання для Свідків Єгови закінчилося – їм дозволили покинути місце виселення.

"План радянської влади повністю зупинити діяльність Свідків Єгови, виселивши їх до Сибіру, не тільки провалився, але й мав протилежний наслідок, – говорить Дмитро Давиденко, речник Свідків Єгови в Івано-Франківській області. – Кількість вірян продовжувала зростати. Зараз в Україні є майже 130 тисяч Свідків Єгови, понад 8 тисяч з яких живуть в Івано-Франківській області".

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!