Операція при пупковій грижі: за та проти


Пупкова грижа немовляти — невелике випинання в ділянці пупка в малюка, яке стає помітним, коли дитина тужиться, плаче, кричить. Цей стан дуже поширений у дітей грудного віку: його діагностують у кожної п'ятої дитини.

Ділянка пупкового кільця зазвичай затягується у віці до 1 місяця, але це місце залишається слабким і потенційно схильним до дефектів. У деяких випадках невеличке випинання трансформується в повноцінну грижу. Найчастіше це захворювання зникає протягом кількох років, але бувають і інші ситуації. Якщо дитині показана операція пупкова грижа буде видалена в рамках хірургії одного дня під загальною анестезією. У той же день, якщо втручання лікарів пройшло без ускладнень, маля можна буде забрати додому.

Коли варто проводити операцію

Попри те, що ризик ускладнень при пупковій грижі дуже невеликий, лікарі обов'язково будуть рекомендувати батькам постійне спостереження за станом маляти. Професійний моніторинг дозволить не пропустити момент, якщо грижу потрібно буде оперувати. Серед можливих ускладнень:

- защемлення грижового мішка, за якого внутрішні органи (наприклад, петлі кишківника) травмуються, набрякають, а також можуть зазнати незворотних змін аж до некрозу; 

- невправність грижі, про яку йдеться, коли тканини встигли вкритися рубцем, що ускладнює процес лікування.

Крім того, показами до хірургічного втручання є великий розмір грижового мішка (понад 15 мм), особливо якщо він демонструє динаміку до збільшення; наявність утворення у дитини, старшої за 5 років; дискомфорт або больові відчуття у маленького пацієнта.

Якщо йдеться про дорослу людину, наявність пупкової грижі, як правило, є приводом для операції. На відміну від малят, у дорослих процес заживання та виправлення дефекту не є фізіологічним природним процесом. Втручання лікаря необхідне, щоб уникнути защемлення, запалення з гнійним процесом, непрохідності кишківника (копростазу), порушення кровопостачання внутрішніх органів, кишкового свища.

Коли операцію при пупковій грижі не проводять

Як уже було зазначено, за умови невеликого розміру випинання та раннього віку дитини, лікар скоріш за все обере тактику очікування та спостереження за станом малюка. Операція не виправдовує себе, якщо грижа маленька, бо високі шанси, що за 2–3 (рідше — за 4–5) роки вона просто зникне. У випадку з дорослими пацієнтами хірургічне втручання не проводять, якщо є прямі протипоказання (проблеми зі згортанням крові, алергія на анестезію тощо) або якщо грижу виявлено на ранній стадії. Коли випинання ще маленьке, є шанс вправити його за допомогою бандажа і лікувальних вправ. Але все одно зберігається ризик рецидиву, який зростає під час вагітності, фізичних навантажень, після травм тощо.

На правах реклами

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!