ОПОРА оприлюднила заяву щодо порушень на виборах в окрузі №87


Громадянська мережа ОПОРА проводила комплексне незалежне спостереження за перебігом проміжних виборів народних депутатів у виборчих округах №50 (м. Покровськ, Донецька область) та №87 (м. Надвірна, Івано-Франківська область), оцінюючи законність процедур, конкурентність кампанії та її відповідність міжнародним демократичним стандартам.

В день голосування 28 березня ОПОРА проводила короткотермінове спостереження, що включало в себе фіксацію порушень та зловживань, а також оцінку якості дотримання процедур усіма суб'єктами виборчого процесу. Всього на дільницях здійснювали непартійний моніторинг 45 спостерігачів в день голосування, а в ОВК свою роботу продовжуватимуть до встановлення результатів виборів довготермінові спостерігачі.

За оцінками ОПОРИ, виборча кампанія характеризувалася високим рівнем змагальності між кандидатами, однак непоодинокі випадки адміністративного впливу та порушення стандартів агітації вказують на необхідність законодавчого регулювання діяльності посадовців та службовців органів публічної адміністрації в умовах виборчого процесу, а також вироблення правових підходів щодо запобігання практикам прихованої агітації та матеріального стимулювання виборців (зокрема у формі так званої передвиборчої благодійності). 

Участь посадових осіб органів місцевого самоврядування у де-факто агітаційних кампаніях на підтримку різних кандидатів порушувала демократичні стандарти функціонування публічної адміністрації. Дана проблема виборчого процесу ще більше загострилась внаслідок проведення Президентом України Володимиром Зеленським наради щодо епідеміологічної ситуації у Івано-Франківській області із залученням кандидата в ОВО №87 Василя Вірастюка. У день голосування 28 березня в Івано-Франківській області голова облдержадміністрації та народні депутати України від депутатської фракції партії “Слуга народу” провели пресконференцію з питань децентралізації та інших аспектів розвитку місцевого самоврядування. Цей захід не супроводжувався агітаційними закликами з боку учасників, але ОПОРА звернула увагу народних депутатів України на необхідність належного розмежування їх депутатської діяльності з партійними завданнями поточного виборчого процесу та спроб привернути увагу виборців до кандидатів. Таким чином, використання ресурсів влади у виборчих інтересах залишається важливою проблемою, при цьому особливістю виборчого процесу в Україні є залученість різних політичних сил до відповідних зловживань. 

Окремим проявом адміністративного впливу на хід виборчого процесу стало використання народними депутатами свого статусу та повноважень для взаємодії з органами та посадовими особами місцевого самоврядування в цілях участі в електоральних заходах кандидатів. Такий спосіб взаємодії народних обранців з представниками місцевих громад стимулював до порушення принципу політичної нейтральності публічної адміністрації. 

Розгортання передвиборчої агітації поза визначеними законом строками та в прихованій формі (наприклад, через діяльність благодійних фондів та ініціатив) залишається ключовим фактором тінізації виборчих фінансів, що негативно впливає на конкурентність кампанії та ставить в нерівні умови учасників виборів. В ході проміжних виборів ОПОРА регулярно фіксувала випадки матеріального стимулювання виборців, шляхом розповсюдження медичного обладнання, продуктових наборів від імені кандидатів чи пов'язаних з ними благодійних організацій. Передвиборча діяльність, що має ознаки непрямого підкупу виборців, здійснювалася найбільш активними кандидатами, зокрема Олександром Шевченком, Русланом Кошулинським, Марусею Звіробій-Біленькою (в окрузі №87), Андрієм Аксьоновим (в окрузі №50). Натомість у переддень голосування народні депутати України від  фракції  партії “Європейська Солідарність” повідомили про передачу кисневих концентраторів лікарням ОВО №50. В умовах виборчого процесу така активність має ознаки недотримання вимог законодавства щодо заборони непрямого підкупу виборців.

ОПОРА закликає Національну поліцію України розслідувати усі заяви і повідомлення про можливі порушення виборчого законодавства, приділяючи особливу увагу фактам щодо підкупу виборців та спробам незаконного вкидання бюлетенів. Зокрема, протягом дня голосування надходили повідомлення від суб’єктів виборчого процесу про можливий підкуп виборців у день голосування у ОВО №87 (Івано-Франківська область). За повідомленнями правоохоронців, вони провели оперативну перевірку одного з інцидентів, який стосувався можливої видачі грошей виборцям у автомобілі невідомих. І хоча термінова перевірка поліції не підтвердила порушення, спостерігачі наполягають на забезпеченні всебічного вивчення усіх повідомлень. У ОВО №50 Національна поліція України заявила про розслідування інциденту щодо можливого незаконного вкидання виборчих бюлетенів у скриньку для голосування на одній з дільниць міста Мирноград Донецької області.

Зростаюча роль релігійних організацій та спільнот у виборчому процесі створює ризики політизації релігійних організацій і підриває довіру до виборчого процесу за відсутності гарантій рівного доступу кандидатів і партій до взаємодії з виборцями у такій інституціалізованій та колективно організованій формі. 

Процес голосування та підрахунку голосів виборців  засвідчив необхідність подальших законодавчих кроків щодо реформи системи адміністрування виборів та посилення професійних засад функціонування виборчих комісій. У день голосування проявила себе і недостатність роз’яснювальних заходів для членів ДВК і ОВК, які часто порушували протиепідеміологічні заходи.  

Порушення законодавства під час голосування та підрахунку голосів на виборчих дільницях

Спостерігачі ОПОРИ забезпечили спостереження за всіма процедурами голосування та підрахунку голосів виборців на 20 виборчих дільницях кожного з двох одномандатних округів (ОВО № 50, № 87).   Представниками організації було виявлено і верифіковано у одномандатних виборчих округах 41 порушення виборчого законодавства.  Результати спостереження не є репрезентативними для всього процесу голосування і підрахунку голосів виборців, але вони показують його  основні проблеми та тенденції.

 28 березня спостерігачі ОПОРИ зафіксували пряме і опосередковане недотримання вимог законодавства та стандартів виборів щодо заборони агітації у день голосування. Агітаційні матеріали цілої низки кандидатів не були зняті у належні строки, натомість окремі кандидати цілеспрямовано розміщували приховану політичну рекламу. Зокрема, прихована зовнішня політична реклама масово розміщувалась у ОВО №50, ймовірно, на користь кандидата Андрія Аксьонова.  

Спостереження ОПОРИ виявило суттєві проблеми у матеріально-технічному забезпеченні виборчих комісій та приміщень для голосування. На 10 виборчих дільницях двох округів тією чи іншою мірою не було виконано вимоги законодавства щодо кількості скриньок для голосування, кабінок для голосування, протиепідеміологічних стандартів та умов для участі у голосуванні маломобільних громадян.

Протягом дня голосування спостерігачі ОПОРИ у ОВО № 87 (Івано-Франківська обл.) зафіксували поодинокі спроби виборців отримати бюлетені без пред’явлення належних документів (на підставі посвідчення водія, закордонного паспорта тощо). 

У ОВО № 50, № 87 були виявлені небагаточисельні намагання виборців проголосувати замість родичів. На виборах в Україні намагання виборців проголосувати за членів родин є традиційними, що вимагає від держави проведення повноцінної інформаційної кампанії. 

Окремі зафіксовані у процесі голосування інциденти мали ознаки застосування незаконних технологій. Зокрема, на виборчій дільниці № 260502 (ОВО № 87)  спостерігачі ОПОРИ та голова ДВК зафіксували фотографування виборцем свого виборчого бюлетеня у кабіні для таємного голосування.  У результаті перевірки було встановлено факт фотографування виборцем саме заповненого бюлетеня, але громадянин внаслідок рішення поліцейського вільно покинув приміщення для голосування. Поліцейський заявив про відсутність факту фотографування виборцем заповненого бюлетеня, що за даними спостерігачів не відповідає реальним подіям.  ОПОРА закликає Національну поліцію України додатково вивчити обставини інциденту і дати йому правову оцінку. 

Під час голосування представникам ОПОРИ на окремих виборчих дільницях стало відомо про відсутність у списках виборців громадян, які мали право бути до них включеними. І хоча немає підстав вважати дану проблему масовою, інциденти  вчергове засвідчують необхідність проведення повноцінного аудиту Державного реєстру  виборців.

Члени ДВК допустили низку порушень виборчих процедур на дільницях, на яких були присутні спостерігачі ОПОРИ. Зокрема, на двох виборчих дільницях ОВО № 87 для проведення голосування за місцем перебування членам ДВК було видано більше бюлетенів, ніж кількість виборців у відповідному витягу. На одній з дільниць ОВО № 87 (№ 260504) частина виборчих бюлетенів була залишена на збереження голови ДВК, хоча вони повинні бути всі розподілені між членами комісії.

 Офіційні спостерігачі ОПОРИ також реагували на видачу бюлетенів і опрацювання списку виборців одним членом ДВК замість двох, що є порушенням вимог виборчого законодавства.  Також представники організації звернули увагу на те, що члени окремих ДВК  не просили виборців тимчасово зняти маску для належної ідентифікації  їхньої особи. 

На виборчих дільницях ОВО № 50, № 87, на яких були присутні спостерігачі ОПОРИ, підрахунок голосів відбувався без грубих порушень. При цьому представники організації зафіксували окремі інциденти щодо вказування у протоколах про підрахунок голосів неправдивого часу його складення, порушення процедур підрахунку бюлетенів і контрольних талонів та інших вимог до відповідного процесу. На виборчій дільниці № 260336 (ОВО №87) голова ДВК відмовив спостерігачу в отриманні копії протоколу про підрахунок голосів виборців, але внаслідок повідомлення про намір звернутися для захисту свого права до поліції погодився виконати вимоги чинного законодавства України. На одній з виборчих дільниць ОВО № 50 секретарка ДВК транспортувала виборчу документацію до ОВК, хоча відповідно до законодавства вона мала залишатись у приміщенні ДВК.

Окремо зазначимо, що члени ДВК не повною мірою забезпечували дотримання протиепідеміологічних заходів, зокрема маскового режиму. Така обставина може засвідчувати недостатність проведеної серед членів виборчих комісій роз’яснювальної кампанії.

Активність виборців

У голосуванні, яке проводилось в умовах карантинних обмежень, за попередніми даними, взяли участь 21,02% виборців ОВО № 50 (Донецька обл.) та 35,05% у ОВО № 87 (Івано-Франківська обл.).  Після позачергових виборів народних депутатів України 2014 р. в Україні відбулись проміжні вибори у 12 одномандатних округах, з яких найменша явка була зафіксована у ОВО №183 Херсонської області у 2016 р.  (16,39%).  Виборче законодавство України не встановлює вимог щодо явки для визнання виборів такими, які відбулись. Активність виборців на проміжних виборах до Верховної Ради України залежить від інтенсивності агітаційної кампанії і рівня конкуренції між суб’єктами виборчого процесу.  У 2021 р. на виборах у ОВО №№ 50, 87 важливим фактором була пандемія, який міг вплинути на вмотивованість виборців брати участь у голосуванні. ОПОРА закликає Уряд України та органи місцевого самоврядування провести аналіз дотримання протиепідеміологічних заходів на проміжних виборах народних депутатів із метою підвищення їхньої ефективності у аналогічних ситуаціях. 

Активність виборців на проміжних виборах народних депутатів України (2015-2021 рр.)

Округ/Область

Явка (%) 

Рік проведення

№ 50 (Донецька)

21,02

2021

№ 87 (Івано-Франківська)

35,05

2021

№ 208 (Чернігівська)

50,03

2020

№ 179 (Харківська)

27,47

2020

№ 23 (Волинська)

48,80

2016

№ 27 (Дніпропетровська)

26,03

2016

№ 85 (Івано-Франківська)

38,05

2016

№ 114 (Луганська)

63,07

2016

№ 151 (Полтавська)

34,19

2016

№ 183 (Херсонська)

16,39

2016

№ 206 (Чернігівська)

34,64

2016

№ 205 (Чернігівська)

35,32

2015



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!