«Ощадбанк» купив у фірми нардепа з «Самопомічі» банківські КрАЗи для роботи поряд з зоною АТО по 11 мільйонів


ПАТ «Державний ощадний банк України» 4 квітня уклало угоду з ПАТ «Датагруп» про закупівлю автомобілів спецпризначення на суму 32,60 млн грн.

Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель», пишуть Наші гроші.

До жовтня мали поставити три пересувні мобільні підрозділи банку по 10,87 млн грн. за штуку, але потім обсяг закупівлі зменшили.

13 серпня банк уклав із «Датагруп» ще один договір на 8,85 млн грн., за яким 2 мобільні броньовані банківські відділення купили по 4,43 млн грн.

Технічні подробиці цих угод невідомі, оскільки вони були укладені з підрядником без застосування тендерних процедур. Це дозволено робити державним компаніям.

13 листопада голова правління «Ощадбанку» Андрій Пишний повідомив, що два броньовані мобільні підрозділи на базі КрАЗ купили по 7,6 млн грн. За його словами, ціна здобута в результаті відкритих торгів. Разом із тим, у «Віснику держзакупівель» немає даних про відкриті торги на їх закупівлю.

Нагадаємо, нещодавно Нацгвардія придбала машини технічної допомоги на шасі МАЗ-6317, призначені для роботи в бойових умовах, по 3,79 млн грн. за штуку.

Невідомо, чи були вони броньованими, але це на 7 млн грн. дешевше за ціну першої угоди «Ощадбанку». За таку суму можна купити двоповерховий котедж під Києвом.

котедж за 7 мільйонів з ціною котедж за 7 мільйонів

Разом із тим, названа Пишним ціна в 7,6 млн грн. дорівнює тій, за якою торік Державний науково-дослідний експертно-криміналістичний центр МВС придбав броньований KrAZ Shrek One RCV.

Компанію «Датагруп» заснували у 2001 р. Олександр Кардаков, Олександр Данченко, ЗАТ «Інком» Кардакова і Сергія Скуртова, а також ЗАТ «ІКС-Україна».

Нині власником є кіпрська компанія «Датагруп Холдинг Лiмiтед» (Datagroup Holding Limited), записана на віргінські офшори. Два роки з 2008 р. у кіпрському реєстрі директором «Датагруп Холдинг Лiмiтед» значився Кардаков.

Самою «Датагруп» до кінця минулого року керував Олександр Данченко. Після того, як він у 2014 році став нардепом від «Самопомочі», компанію очолив Максим Смілянець.

Довідково:

Правління НБУ затвердило Порядок банківського обслуговування мобільними підрозділами банку військових частин, суб’єктів господарювання, населення в разі запровадження надзвичайного режиму роботи у вересні 2014 року. Текст документу не публікувався, бо має гриф «Для службового користування». У серпні цього року до порядку внесли якісь зміни.