Парламент Польщі відправив уряд Моравецького у відставку


11 грудня уряд прем’єр-міністра Матеуша Моравецького не отримав вотум довіри від Сейму. У голосуванні взяло участь 456 депутатів.

Абсолютна більшість становила б 229 голосів. Проте за вотум довіри уряду прем’єр-міністра проголосувало 190 депутатів, а проти – 266. Про це повідомляє видання Букви з посиланням на PolskieRadio.

Згідно з Конституцією країни, призначення уряду делеговано Сейму.

Зауважується, що це другий конституційний етап, під час якого Сейм обирає прем’єр-міністра та запропонованих ним членів Ради міністрів абсолютною більшістю голосів за присутності щонайменше половини встановленої законом кількості депутатів.

Наразі парламентська більшість заявила про підтримку Дональда Туска.

15 жовтня у Польщі відбулися парламентські вибори, на яких перемогла правляча партія “Право і справедливість” Ярослава Качинського, що здобула 194 мандати. Одначе, цього недостатньо, аби створити парламентську більшість і сформувати уряд.

Оновлено: Парламент підтримав кандидатуру Дональда Туска на посаду прем'єр-міністра Польщі, пише 24 канал.

Понад дві сотні членів Сейму проголосували "за"

Дональд Туск виголосив промову після обрання його на посаду прем'єр-міністра Польщі. Він висловив вдячність полякам та зазначив, що пишається ними.

Також він подякував "Праву та справедливості" за те, "що вони намагались зробити з демократією". 

Кабінет Туска може бути приведений до присяги в середу, що дозволить йому поїхати до Брюсселя на саміт ЄС у четвер і п'ятницю як прем'єр-міністр. Він пообіцяв розблокувати мільярди євро допомоги ЄС, заморожені через тривалу напруженість із Брюсселем.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!