Передвиборчий пасьянс в Івано-Франківську


25 травня цього року іванофранківці вибиратимуть не лише президента України, а й свого представника у найвищий законодавчий орган влади.

Адже, як відомо, Верховна Рада постановою від 28 лютого 2014 року достроково припинила повноваження народного депутата України Олександра Сича, обраного в одномандатному виборчому окрузі №83 з центром в Івано-Франківську, у зв’язку з його заявою про складення депутатських повноважень. Відтоді О. Сич обіймає посаду віце-прем’єр-міністра України. З огляду на це Центральна виборча комісія призначила проміжні вибори до ВР в Івано-Франківську.

Нагадаємо: минулих парламентських виборів єдиним узгодженим кандидатом від об’єднаної опозиції у в/о №83 був «свободівець» О. Сич. Тобто округ, умовно кажучи, тоді закріпили за «Свободою». Отож нині існує інтрига, чи зуміють місцеві політики й на проміжних виборах продемонструвати єдність і підтримати єдиного кандидата, якому довіряє громада.

Нині в місті жваво обговорюють претендентів на парламентське крісло. Активісти соціальних мереж навіть проводять опитування, аби визначити рейтинги ймовірних кандидатів. Проте наразі чимало інформації про конкретні прізвища претендентів базується виключно на чутках і навіть вигадках. Хто ж заявив про свої наміри балотуватися на посаду законотворця, з’ясовував наш кореспондент.

«Свобода», яка нині має на одного депутата менше в парламенті, вже встигла визначитися на своєму з’їзді з кандидатом до Верховної Ради у в/о №83. Ним став чільник прикарпатської «Свободи», голова фракції ВО «Свобода» в обласній раді, керівник Штабу національного спротиву Прикарпаття під час Революції гідності Василь Попович.

Удруге балотуватиметься в парламент мер Івано-Франківська Віктор Анушкевичус, кандидатуру якого підтримав партійний з’їзд УНП. Щоправда, дивує, чому  В. Анушкевичуса висунула УНП, якщо ще недавно під час революційних подій він сам заявляв, що до неї вже не належить і є заступником голови НРУ. Також цікаво, чи градоначальник і тепер, як минулих парламентських виборів, зніме свою кандидатуру з перегонів, як він тоді пояснював, «ні на чию користь»?

 «УДАР» на своєму з’їзді, що відбувся минулих вихідних, не висував кандидатів до парламенту. Подейкують, що місцеві «ударівці» з огляду на партійні суперечності самі ще не визначилися з конкретним прізвищем. Проте, як поінформував нас головний «ударівець» міста, чільник фракції «УДАР» у міській раді Юрій Соловей, можливо, він сам подасться в парламент, а може, і його колега по раді Володимир Чорноус, тобто буде так, як скаже партія. Але, як відомо, кандидатів до парламенту має висувати партійний з’їзд. А з’їзд  «УДАРу» лише кілька днів тому відбувся. Отож аби дотриматися процедури, партійцям треба скликати знову з’їзд. Тому ймовірно, що «ударівці» не висуватимуть кандидата зі свого партійного середовища, а за прикладом Віталія Кличка підтримають більш рейтингового, що має авторитет у громади і найвищі шанси на перемогу, з яким вони стояли і боролися поруч на Майдані й прагнуть надалі працювати над перетворенням країни.

«Батьківщина» на своєму з’їзді також не висунула кандидата в депутати по івано-Франківську. Проте у телефонній розмові з нашим кореспондентом народний депутат України, голова обласної організації партії Дмитро Шлемко сказав, що «Батьківщина» — дуже відповідальна політична сила, тому не висуватиме на довиборах по в/о №83 свого кандидата до ВР, оскільки діє згідно з домовленостями 2012 року про непоборювання кандидатів від об’єднаної опозиції, а тоді цей округ було відведено «Свободі». 

Також на своїй сторінці у «Фейсбуці» оголосив про намір взяти участь у проміжних виборах до парламенту депутат обласної ради, директор ТзОВ «Скорзонера» (компанія є власником гірськолижного курорту «Буковель») Олександр Шевченко, який, до речі, вдруге випробовуватиме долю на цьому окрузі.

Остаточне число претендентів на депутатський мандат на в/о №83 знатимемо через понад три тижні, пише Галичина.