Після дев'яти років в російській неволі політв'язень з Франківська Микола Шиптур повернувся додому


Політв’язень Микола Шиптур повернувся в Україну, зараз він знаходиться у рідному Івано-Франківську разом з родиною.

Про це повідомляє Об’єднання родичів політв’язнів Кремля.

«Неможливо словами передати всі ці відчуття. Тільки вчора нарешті добрався додому. Зараз займаюся приємними домашніми клопотами, відновлюю потихеньку документи та готуюся до свого дня народження, що буде вже завтра», — поділився колишній вже бранець Кремля.

Близько 3:40 ночі 18 квітня він залишив РФ через грузинський кордон. На попутці Шиптур добрався до Тбілісі, де його зустрів друг. З пересадками в Єревані та Кишиневі Шиптур нарешті повернувся на Батьківщину після 9 років російської колонії.

«У Центрі мені казали, що додому я зможу потрапити тільки після закінчення війни, бо немає консульських зв’язків. Разом з тим Міграційна служба РФ стверджувала, що зовсім скоро відпустить мене, але точних термінів не вказувала. Ці розбіжності викликали в мені велику тривогу, але одного ранку все швидко та раптово вирішилося», — розповів Шиптур.

Нагадаємо, Микола Шиптур був затриманий 9 березня 2014 року й увʼязнений за участь у проукраїнській акції з нагоди 200-річчя дня народження Т. Шевченка в Севастополі. Застосовуючи тортури Миколу змусили свідчити проти себе. 7 березня 2023 р. Микола був звільнений у зв’язку з закінченням строку позбавлення свободи та понад два місяці знаходився у Центрі тимчасового утримання іноземних громадян у Ростовській області.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!