Поліція шукає інформатора, який допоміг журналістам виявити керівника ОП на дорогому авто


Поліція намагається знайти інформатора, який допоміг “Українській правді” провести розслідування про дороге авто заступника керівника Офісу президента Кирила Тимошенка. Для цього було відкрито кримінальне провадження за фактом “несанкціонованого копіювання інформації з системи камер відеоспостереження “Безпечне місто”.

Про це журналіст “Української правди” Михайло Ткач розповів ZMINA.

За його словами, провадження було зареєстроване за частиною 2 статті 362 наступного дня після публікації його матеріалу “Невоєнний стан заступника керівника ОП Кирила Тимошенка”, тобто 2 грудня.

Цю інформацію УП підтвердили одразу три джерела у правоохоронних органах. У розпорядженні редакції є номер відповідного провадження №12022100000000920.

“Ми розцінюємо це як спробу перешкоджання нашій професійній діяльності. Щобільше, це схоже на спробу створити прецедент для залякування джерел, які захочуть допомогти журналістам отримати суспільно важливу інформацію в майбутньому”, – зазначив Ткач.

За його словами, всі розуміють в чому полягає суспільна важливість матеріалу про заступника керівника Офісу президента.

Якщо кримінальне провадження для пошуку наших джерел було ініційоване окремими посадовцями Офісу президента, то це найкращий з можливих доказ того, що і деякі посадовці в Офісі президента розуміють суспільну важливість такої інформації і такого матеріалу. А це вже використання влади в інтересах влади, а значить зловживання владою”, – пояснив журналіст.

Він також додав, що такі дії не зупинять журналістів, проте очевидно, що можуть зупинити деякі джерела.

“Наше українське суспільство на межі знищення і в період такої кровопролитної боротьби за існування не буде закривати очі на подібні факти, які були оприлюднені в нашому матеріалі”. Система, за якої державні службовці мають служити владі, існує в Росії. Зараз в Україні всі вважають своїм обов‘язком служити країні. Різниця між першим та другим також очевидна. І для джерел теж. Можливо, як ніколи. Простіше кажучи, унеможливити журналістські публікації про Porsche і маєток можна лише не використовуючи Porsche і маєток. Усі інші способи – це перешкоджання журналістській діяльності”, – сказав Михайло Ткач. 

За інформацією джерел УП у правоохоронних органах, у рамках розслідування Головне управління Нацполіції доручило департаменту стратегічних розслідувань допитати як свідків двох людей та провести інші слідчі дії.  

Нагадаємо, 1 грудня УП опублікувала розслідування Михайла Ткача, у якому йшлося про те, що заступник голови ОП Кирило Тимошенко кілька місяців пересувався Porsche Taycan 2021 року випуску вартістю близько $100 тис та орендує дорогий заміський маєток.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!