Пресконференція фестивалю «Коляда на Майзлях»


12 грудня 2023 року об 11:00 в приміщенні конференц-зали Івано-Франківської Архиєпархії УГКЦ по вул. Василіянок, 64 відбудеться пресконференція за участю Митрополита та Архієпископа Івано-Франківського Володимира Війтишина.

Мета фестивалю: 

відродження багатогранної духовної спадщини нашого краю в часі святкування Різдва Христового; відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок; розвиток духовного вокально-хорового мистецтва; обмін творчими досягненнями мистецьких колективів, підтримка духовно-патріотичного духу в часі війни. 

Учасниками фестивалю будуть аматорські та професійні хорові колективи (мішані, однорідні та дитячі), солісти-вокалісти, ансамблі, фольклорні колективи нашого міста, області, України, а також колективи української діаспори. Цьогоріч, зважаючи на військовий стан, фестиваль відбуватиметься в двох форматах: офлайн та онлайн.

Про фестиваль

Різдвяний фестиваль “Коляда на Майзлях” було започатковано у 2010  році  при   монастирі Царя Христа отців Василіян Української Греко-Католицької Церкви м. Івано-Франківська. Головною метою фестивалю є відновлення, збереження та поширення різдвяних традицій, коляд, щедрівок, а також обмін творчими досягненнями мистецьких колективів.

Натхненниками заснування фестивалю були творчі колективи парафії (хори, ансамблі, солісти, спільноти, священики парафії) за підтримки єпископа Івано-Франківського Української Греко-Католицької Церкви Софрона Мудрого. 

З плином часу фестиваль змінював форми проведення, розширював географічний діапазон і жанровий спектр виконавців. На Гала-концертах звучали відомі аранжування колядок у виконанні всіх учасників. “Якщо хор становлять усі присутні у храмі, тоді земля наслідує небо”, – казав Йоан Золотоустий. Саме ці слова і становлять суть усіх Гала-концертів, щоб усі колективи-учасники та слухачі змогли об’єднатись у спільному виконанні коляд і щедрівок для прослави Новонародженого Христа.

За всі ці роки з сольними концертними програмами виступило понад 500 колективів: народні, професійні хори, різного складу вокальні, вокально-інструментальні та оркестрові колективи, фольклорні гурти та драматичні колективи, сольні виконавці. 

Географія фестивалю теж значно зросла за останніх три роки. Зокрема, колективи з Києва, Дніпра, Одеси, Кривого Рогу, Донецької, Луганської, Дніпропетровської, Запорізької, Харківської, Волинської, Тернопільської та Львівської областей, а також з з Латвії, Литви, Румунії, Польщі, Хорватії, Угорщини, Молдови, Канади, Німеччини, Бразилії, США, Ізраїля, Іспанії та інші. 

Символом фестивалю є велика вертепна зірка, яку змайстрував спеціально до першого фестивалю майстер Богдан Новак. 

У жовтні 2018 року Наказом Міністерства культури України Фестивалю присвоєно статус міжнародного.

Розпочнеться фестиваль 25 грудня 2023 року о 12.00 год. Архиєрейською Божественною Літургією, а опісля – урочисте відкриття. 

Впродовж фестивальних днів виступатимуть колективи з різних куточків України, а також колективи української діаспори. 

Закриття фестивалю відбуватиметься у формі Гала-концерту. 

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!