Прикарпатський військовослужбовець здавав кров майже сотню разів


Прикарпатський військовослужбовець Валентин Тимків впродовж 2020 року 24 рази здавав кров.

За увесь час донорства чоловік пожертвував майже 40 літрів крові, пише Суспільне Карпати.

Уперше Валентин Тимків здав кров у 2003 році для сина свого товариша. А вже згодом військовослужбовець з першою групою крові (резус +) вирішив стати донором.

"Це для мене було непоганим стимулом. Згодом почали звертатися колеги з роботи – в когось жовтуха була, не міг дружині здати. То я ходив здавати. І так воно тривало до 2013 року. У 2013 я вже так конкретно "на весла сів" – по 16 разів у рік. Минулоріч – 24 рази. Адже необхідність в крові для пацієнтів дуже велика, а донорів, на жаль, ще поки що мало. Я своїм прикладом показую, що можна, навіть треба так робити", – розповідає Валентин Тимків.

У Прикарпатському центрі військовослужбовець здавав свою кров майже сотню разів. Окрім Івано-Франківська, чоловік був донором й в інших містах – Дніпрі, Миколаєві та Харкові.

Валентин Тимків каже, що перед донацією їсть велике гроно білого або рожевого винограду, печиво з медом і чай з лимоном.

Здавати кров лікарі рекомендують один раз у 3 місяці. За одну донацію у людини можна взяти до 450 мілілітрів крові. Основний показник – донор повинен бути здоровим.

"В минулому не мати серйозних захворювань серцево-судинної і нервової систем, інфекційних хвороб – є цілий перелік захворювань, які протипоказані для донорства. Та людина, яка палить, повинна відмовитися від куріння на кілька днів. Зранку з'їсти легкий сніданок, це можуть бути фрукти, овочі, каша, обов’язково солодкий чай і добрий настрій", – розповідає лікарка-методистка центру Любов Грицишин.

На сьогоднішній день в медзакладі на видачу є 30 літрів крові, яка зберігається у спеціальних холодильниках за дотримання температурних норм.

Нагадаємо, понад 200 прикарпатців взяли участь у благодійній акції "Крапля крові дарує життя". Жителі Франківщини здавали кров протягом тижня у Прикарпатському центрі служби крові. Ініціативу приурочили до Всесвітнього дня донора, який відзначають 14 червня.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!