Прикарпатцям пояснили правила виклику екстреної медичної допомоги (відео)


КНП "Обласний клінічний центр ЕМД та МК Івано-Франківської обласної ради" інформує жителів області про правила виклику екстреної медичної допомоги.

Бригади екстреної медичної допомоги виїжджають на виклики за рішенням диспетчера оперативно-диспетчерської служби. Причиною виклику можуть бути:

Невідкладні стани: непритомність, судоми, раптовий розлад дихання, біль у ділянці серця, блювота кров'ю, гострий біль у черевній порожнині, кровотеча, гострі психічні розлади, ознаки гострих інфекційних захворювань.

Екстрені звернення: травми (переломи, вивихи, опіки, поранення); ураження електричним струмом, блискавкою, теплові удари, переохолодження, асфіксія; отруєння, укуси тварин; порушення нормального перебігу вагітності; ушкодження під час ДТП, аварії на виробництві, стихійного лиха.

Екстреним також може бути транспортування до стаціонару пацієнта, який перебуває у невідкладному стані та потребує медичного супроводу.

Не є невідкладними і не підлягають виклику бригад: підвищена температура тіла з кашлем, нежитем, болем в горлі, попереку, суглобах, головний біль, запаморочення, підвищення тиску, алкогольний, наркотичний, токсичний синдром, загострення хронічних захворювань (гіпертонія, виразка, хвороби нирок, запалення печінки, жовчного міхура, суглобів).

У таких випадках пацієнт скеровується до закладів первинної медико-санітарної допомоги.

Для виклику бригади екстреної медичної допомоги потрібно відповісти на всі питання диспетчера, який приймає виклик:

- назвати адресу виклику (також номер під'їзду, поверх, код) та/або орієнтири;

- назвати прізвище, стать, вік хворого (якщо не відомо – орієнтовно);

- описати стан або скарги хворого;

- повідомити хто, і з якого номеру телефонує;

- дочекатися прибуття бригади екстреної медичної допомоги

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!