Проблеми з мобілізацією та зосередження на технологіях. Головне з нової статті Залужного


Головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний заявив, що проблеми з мобілізацією є серед факторів, які впливають на пошук нових форм застосування війська. Водночас він наголосив, що Україні треба зосередитися на забезпеченні армії високотехнологічними засобами.

Про це йдеться у його статті «Щодо сучасного дизайну військових операцій у російсько-українській війні: в боротьбі за ініціативу», пише Громадське.

Про зміни у підходах ведення боїв

Так, Залужний написав, що найголовніше завдання України — це прийняття нової точки зору на форми та способи застосування військ. Основна причина для змін — це розвиток озброєння і військової техніки. Залужний наголосив окремо на безпілотниках: вони є чи не єдиним інструментом виходу з позиційних боїв.

Але є інші фактори, вважає головнокомандувач. Серед них:

нестабільна політична ситуація навколо України, що призводить до скорочення військової підтримки;

висока ймовірність, що росія провокуватиме нові конфлікти у світі, щоб відволікати партнерів України;

суттєва перевага росії у мобілізаційному ресурсі та неспроможність держінституцій в Україні покращити стан комплектування Сил оборони без застосування непопулярних заходів;

недосконалість нормативно-правової бази та часткова монополізація призводять до труднощів у виробництві вітчизняних боєприпасів, як наслідок — поглиблення залежності України від постачання союзниками.

Про важливість технологій

Залужний наголосив, що чи не основним варіантом здобуття переваги є опанування порівняно дешевих, новітніх та вкрай ефективних засобів, які швидко розвиваються. Це дозволить зберегти ресурси України та її партнерів.

Крім підвищення ефективності бойових дій, безпілотні та інші новітні технологічні системи здатні вирішити низку ключових проблем в організації й веденні бойових дій Сил оборони України. Йдеться, зокрема, про зниження втрат через можливість дистанційного керування, ведення боїв з обмеженим залученням важкої бойової техніки тощо.

Про забезпечення технологіями

Головнокомандувач вважає, що Силам оборони необхідно створити нову систему технологічного переозброєння. Створення такої з необхідним обсягом виробництва може тривати до п’яти місяців.

Залужний зазначив, що у 2024 році Україні потрібно основні зусилля зосередити на:

створенні системи забезпечення Сил оборони високотехнологічними засобами;

впровадженні нової філософії підготовки та ведення воєнних дій з урахуванням обмежень;

як наслідок, у найкоротші терміни опанувати нові спроможності до ведення бойових дій.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!