"Укравтодор" відмовляється ремонтувати регіональні дороги


У 2014 році «Укравтодор» передасть місцевій владі 117 тис. кілометрів доріг, що становить 70% дорожнього покриття країни. Віддавати ж планують траси в тому стані, в якому вони існують зараз.

«Неправильно, коли рішення щодо ремонту тієї чи іншої ділянки доріг між селами будь-якій області приймається в Києві, і ресурси розподіляються в Києві», - вважає голова «Укравтодору» Євген Прусенко, пишуть АиФ.

За словами Прусенка, за «Укравтодором» залишаться функція моніторингу стану доріг. А споруду нових трас місцевого значення буде курувати Міністерство інфраструктури і Державне агентство автомобільних доріг. Вони ж будуть займатися і дорогами національного значення. У той же час, в 2014-му році розпочнуться реформи автодорожніх служб.

На місцях таку ініціативу будуть підтримувати, тільки якщо разом з дорогами їм видадуть техніку і гроші. Так вважає, наприклад, голова Кіровоградської обласної держадміністрації Андрій Ніколаєнко.

«Сьогодні йде вирішення низки технічних питань щодо того, хто саме буде балансоутримувачем та яка доля чекатиме районні автодори. Є області, в яких це досить слабкі організації, навіть район від району вони відрізняються», - зазначив він.

У 2013 році «Укравтодор» підлатав «ямковим ремонтом» дороги майже по всій Україні, крім Чернігівської, Черкаської, Львівської та Івано-Франківської областей. На це витратили 757 млн ​​грн.

У наступному році на ремонт 3 тис. км доріг місцевого значення у відомстві планують витратити ще 5 млрд грн. Але водії вже не вірять чиновникам. Їх, крім власне якості трас, турбує і термін їх ремонту.

Нещодавно «Укравтодор» опублікував список українських доріг, які планує відремонтувати в першу чергу. На їх ремонт потрібно 50 млрд. гривень, але поки бюджет виділив лише 18.