"Зима, що нас змінила". Документальний фільм про «Небесну Сотню»


Серце столиці й досі кровоточить... Рана в душі того, хто був учасником подій на Майдані, не загоїться уже ніколи. Не повернуться назад сини, яких щодня оплакуватимуть матері та батьки. Та чоловіки, котрі більше не побачать, як зростатимуть їхні діти.

Але ж і свідомість, яку майдан пробудив чи то зламав в голові кожного – уже теж не змінити. Не знищити прагнення до нового життя, свободи, незалежності. Віри у майбутнє та шансу на новий початок, що скроплені кров`ю тих, невинних. Про яких нині говорять «Небесна Сотня»...

«Зима, що нас змінила» - таку назву отримав цикл документальних фільмів про події майдану. Перший фільм під назвою «Небесна Сотня» в четвер ввечері транслював телеканал 1+1. Його тривалість 44 хвилини, решта шість – по 20 хвилин, які й надалі щочетверга показуватимуть у вечірньому ефірі. Як особисто зазначає режисер фільму, Володимир Тихий – це крок до культурного резонансу. Соціальні події, які відбувалися на майдані, потребують переосмислення. Тому відтворення тих важких та радикальних для країни подій знайшло місце в серії документальних фільмів. «Ми не могли не зробити це кіно. Про ці події варто говорити і необхідно пам`ятати кожному, - коментує режисер фільму».

Варто зазначити й те, що один із фільмів - «Перша смерть», знімав оператор творчого об`єднання «Вавилон 13» Юрій Грузінов, який отримав поранення і потрапив до організованого в Академії Наук медпункту. Саме того дня, 22 січня, в приміщення принесли тіло Сергія Нігояна, першого, кого убили на Майдані. Перемагаючи особистий біль, оператор фільмував емоції та почуття людей довкола. Моменти, які стали поворотніми на Майдані й назавжди змінили перебіг подій та поклали початок нової історії України.

«Небесна Сотня» - це фільм про кожного зокрема і про всіх Героїв Майдану водночас. Про окремих людей та цілу націю, яка, як і матір загиблого, -  втратила найцінніше й починає життя з початку.

                                                                      Ірина Федоляк, спеціально для "Бліц-Інфо"