Рада направила до Конституційного суду законопроект про децентралізацію


Верховна Рада направила до Конституційного суду законопроект про внесення змін до Конституції в частині децентралізації.

За президентський законопроект №2217a, проголосували 288 голосів з 226 мінімально необхідних. Проти проголосували 57 народних обранців, ще 10 - утримались.

Жодного голосу за документ не віддала фракція «Радикальна партія», лише один голос – «Самопоміч». "Проти" законпроекту проголосували депутати від ВО "Свобода". Намомість його підтримала більшість представників "Опозиційного блоку".

Відповідно до процедури, спочатку депутати мають направити законопроект про внесення змін до Конституції на висновок до Конституційного суду.

Законопроект передбачає, що джерелом влади повинні стати місцеві громади, які самі будуть збирати податки і розподіляти бюджети. Обласні та районні адміністрації – ліквідують, держава ж буде представлена на місцях інститутом префектів. 

Після висновку Конституційного суду, законопроект щодо децентралізації знову направлять до парламенту, де для його ухвалення необхідно буде не менше 300 голосів. Як наполягало напередодні керівництво держави, ухвалити його депутати повинні до місцевих виборів 25 жовтня.