Рада скасувала військовий збір при обміні валют


Верховна Рада ухвалила закон, який передбачає скасування військового збору з операцій купівлі-продажу валюти.

За відповідне рішення проголосували 249 нардепів, передає кореспондент Укрінформу.

Як зазначається в пояснювальній записці до проекту закону № 2436, документ передбачає скасування оподаткування військовим збором операції з купівлі-продажу фізичними особами іноземної валюти.

Як зазначила під час виступу з трибуни парламенту народний депутат Тетяна Острікова, у березні цього року Рада проголосувала за внесення змін до чинного законодавства, відповідно до якого військовим збором оподатковувалося все, що оподатковується податком на доходи фізичних осіб. У зв'язку з цим, за її словами, виникла ситуація, коли одні банки брали військовий збір з валюто-обмінних операцій, інші - ні.

Водночас Острікова наголосила, що згідно 165 статті Податкового кодексу доходи від операцій з купівлі-продажу валюти не визнаються доходами фізичних осіб, тож не повинні оподатковуватись військовим збором.

Крім того, нардеп зазначила, що введення військового збору на валюто-обмінні операції «призвели до того, що частина валютного ринку знову пішла в тінь».

Вона також підкреслила, що ухвалений законопроект усуває неточності та протиріччя в законодавстві, пов'язані з  оподатковуванням операцій з купівлі-продажу іноземної валюти.