Ріст цін в Україні: що здорожчає найбільше цього року


Українську економіку чекають щонайменше два найближчі важкі роки. Інфляція після зльоту 2022-го на 31% наступного року може становити 20,7%. При цьому зростатиме і курс долара, він уже наступного року може досягнути 45 грн/$.

Про це йдеться у прогнозах НБУ та уряду, які потрапили у розпорядження OBOZREVATEL.

Ситуація плачевна, хорошого сценарію поки немає

Оцінки Національного банку та Кабінету міністрів украй негативні. Офіційно їх не публікують, зокрема для того, щоб не створювати панічних настроїв (що ще більше погіршує ситуацію). Важливо також враховувати, що варіант швидкого закінчення війни та масштабних зовнішніх інвестицій на відновлення також серйозно не розглядається.

Для такого планування потрібні чіткі перспективи, терміни та умови, проте цих даних немає. Будь-яка повномасштабна війна призводить до бідності країни, на території якої вона відбувається. І поки українці зіткнулися лише з першими наслідками, варто готуватися до ще складнішого періоду.

Ціни. На 31% зростуть ціни цього року. Рекордна інфляція виникне насамперед за рахунок подорожчання продуктів (овочі, фрукти, крупи). Це дуже погана новина: за межею злиднів опиниться абсолютна більшість пенсіонерів. Погана ж новина полягає в тому, що наступного року ситуація на краще не зміниться.

У 2023-му, згідно з оцінками, які є у розпорядженні OBOZREVATEL, ціни зростуть на 20,7%, а 2024-го ще на 9,4%. Що це означає? За наступні три роки кумулятивний рівень зростання цін становитиме 61,1%. Це призведе до масової бідності, насамперед постраждають пенсіонери. І справа не тільки в тому, що купівельна спроможність виплат знизиться, вони також в умовах кризи на ринку праці не зможуть знайти роботу.

Економіка. Падіння ВВП цього року становитиме 33,4%. Дуже плавне відновлення розпочнеться з наступного року і становитиме лише 5,5%. У 2024-му воно буде на рівні 4,9%. Ситуація з темпами зростання економіки (а водночас й іншими показниками) може бути інакшою. Наприклад, якщо Україна отримає свій "план Маршалла", а економічна криза в ЄС та США цьому не завадить, темпи відновлення можуть бути більш значними.

Загалом, незважаючи на вкрай складну ситуацію, відразу після переможного закінчення війни економіка України почне відроджуватися. І навіть якщо це відновлення буде плавним, ситуація поліпшуватиметься.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!