Різдвяна гуцульська кутя по-китайськи


Шестирічна Ґао ?Марія-Ніколь дублює розповідь про ритуальну страву українською, англійською та китайською

Шестирічна мешканка Івано-Франківська Ґао ‎Марія-Ніколь ще з дитсадка навчає дітей і дорослих ‎китайської мови. Має свій Ютуб-канал. ‎76-й урок був присвячений розучуванню відомої англійської пісеньки «Щасливого Різдва». А 77-й – приготуванню традиційної святвечірньої страви – куті, пише Голос Україна.

Дівчинка дублює розповідь про ритуальну страву українською, англійською та китайською, акцентуючи щоразу на нових словах. Маленька гуцулка запнута в барвисту хустку. Видає інакшість хіба що характерний розріз очей.

Ніколь – донечка Ірини Ілійчук, старшої викладачки кафедри загального та германського мовознавства Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника. Торік педагага визнали однією з найкращих викладачів китайської мови в нашій країні.

Уродженка селища Верховини, Ірина Ілійчук навчалася у місцевій школі та обласному ліцеї для обдарованих дітей. Опісля – в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу. У 2009-у завоювала Приз глядацьких симпатій на Всесвітній олімпіаді з китайської мови-2 в Пекіні. Здобула диплом магістра сучасної китайської мови в Центральному Уханському університеті. Призерка Міжнародного конкурсу мовлення студентів у провінції Хубей. Працювала на китайському телебаченні, згодом у великій компанії, але повернулася до рідної країни, де викладала китайську у Львівському національному університеті імені Франка, тепер – у ПНУ.

Удома в Ірини китайська мова – нарівні з українською, тож донечка росте в такому двомовному середовищі. Марія-Ніколь засвоює й на практиці навики, коли буває у своїх китайських родичів. Тепер може передавати свої знання іншим діткам. А заодно – й гуцульські звичаї і традиції, які переймає у родини в рідній Верховині.

«Вітаємо всіх зі світлим святом Різдва! Миру, радості, добра і достатку в кожен дім! Нехай найрадісніші почуття переповнюють душу в цей чудовий день! Христос народився! Merry Christmas! ?????!», – таке вітання розмістила Ірина Ілійчук на своїй сторінці у Фейсбуці. Залишається здогадуватися, що означають ці гарні китайські ієрогліфи дослівно. Бо зміст зрозумілий.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!