російська фсб хотіла завербувати прикарпатця, — СБУ


Контррозвідка СБУ викрила російську фсб на спробі вербування ще одного жителя Івано-Франківщини.

Місцевий житель працював приватним перевізником. До початку повномасштабного вторгнення він виконував пасажирські рейси в російську федерацію, інформує пресслужба СБУ в області.

Контррозвідники встановили, що у 2020 році під час перетину кордону чоловіка намагалися завербувати представники російської спецслужби. На російському пункті пропуску «Троєбортноє» його затримали співробітники прикордонної служби фсб та обвинуватили в нібито перевищенні ліміту перетинів кордону.

Під цим надуманим приводом чоловіка відвели в окрему кімнату для «бесіди». Під час розмови представник фсб цікавився суспільно-політичною обстановкою в західному регіоні України, ставленням місцевих мешканців до війни на сході, готовністю громадян брати участь у бойових діях.

Крім того, він збирав дані про інших перевізників та громадян, які користуються такими послугами. Цікавився шляхами перетину кордону поза пунктами пропуску. Крім того, він випитував компрометуючі дані стосовно службовців, котрі обслуговують роботу цієї ділянки кордону.

Для подальшого контакту представник ворожої спецслужби обумовив подальші зустрічі на пункті «Троєбортноє» та взяв номер телефону перевізника.

З початком повномасштабного вторгнення перевізник усвідомив небезпеку контакту з представником ворожої спецслужби. Він повідомив СБУ про подробиці спілкування на кордоні, та про те, що дій на шкоду Україні за завданням росіян не вчиняв.

СБУ закликає громадян не піддаватись на спроби держави-агресора чинити тиск та домагатися співпраці на шкоду Україні. Закон дає можливість звільнитися від кримінальної відповідальності тим, хто добровільно заявив органам державної влади про свій зв’язок з іноземними представниками та про отримання від них завдання.

СБУ нагадує, що надання в умовах воєнного стану іноземній державі допомоги в проведенні розвідувально-підривної діяльності карається позбавленням волі на строк п’ятнадцять років або довічним позбавлення волі, з конфіскацією майна (ч. 2 ст. 111 КК України).

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!