Розширюємо світогляд: 10 незвичайних видів горілки


Горілка здається українцям чи не найбільш знаним алкогольним напоєм, бо вона пасує майже для будь-якого застілля з будь-якого приводу.

Але крім класичної горілки з сорокаградусною міцністю та чистим смаком існує також безліч менш популярних в Україні її різновидів. Розповідаємо далі, якою ще буває горілка та з чим її пити.

 

Класична

Не потребує представлення. Виробляється на основі зернових культур, найбільше смакує охолодженою у гастрономічній парі з м'ясом у будь-якому вигляді, рибою, соліннями та маринованими стравами (бажано без оцту у складі). Вміст алкоголю — 40% об.

Органічна

Вироблена з екологічно чистої сировини, що має відмінні особливості (наприклад, льодовикова вода). Ціна на горілку такого типу зазвичай вища, ніж на класичні види. Що стосується закуски, від класичної горілки відмінностей немає. Вміст алкоголю — 40% об.

Фруктова

До складу входять екстраговані фрукти, ягоди, цитрусові. Має м'який смак з кисло-солодким присмаком. Містить 37.5–51% об. алкоголю. Добро поєднується з м'ясними стравами, морепродуктами та салатами.

Ароматизована

На відміну від фруктової горілки, ароматизована не має присмаку фруктів або цитрусових — тільки аромат. Міцність у неї зазвичай нижча: 35-40% об. алкоголю, а гастрономічне супроводження аналогічне з фруктовою горілкою.

Немає опису.

Перцівка

В основі рецептури — спирти, червоний перець, мед та прянощі. Має пекучий смак та карамельний колір. Міцність — 40% об. Пасує до м'ясних страв, маринованих овочів, солінь, наваристих перших страв.

Зубрівка

Настоюється на травах, має духмяний аромат та терпкий смак. Вміст алкоголю — 40% об., колір — від насичено-жовтого до зеленуватого. Гастрономічна пара — дичина, холодні закуски.

Анісова

Виготовлена на основі анісу, ця горілка з вмістом алкоголю 40–50% об. може містити фенхель, мигдаль, гвоздику на інші прянощі. Відрізняється пікантним смаком та ароматом. При додаванні води мутніє. Вдало комбінується з сиром, морепродуктами, овочевими салатами та птицею.

Шнапс

Німецька горілка, що виробляється з фруктової, ягідної, картопляної чи трав'яної основи методом подвійної дистиляції. У залежності від основи може мати солодкуватий або гіркуватий присмак, а різновиди, що витримувались у бочках, мають також дубовий аромат. Вміст алкоголю — від 20 до 40% об. Вживають з м'ясними стравами, оселедцем, баварськими ковбасками.

Немає опису.

Солодова

Вироблена з житньої основи, має м'який смак з хлібними нотками. Містить до 40% об. алкоголю. Ідеальне гастрономічне супроводження — морепродукти, м'ясо та ікра.

Крафтова

Готується за унікальною рецептурою, яку виробник найчастіше тримає у таємниці. Рецепт включає незвичайні компоненти, що надають напою особливий аромат та присмак. Крафтова горілка зазвичай коштує стільки ж, скільки й органічна, але нові враження того варті. Та яку б горілку ви не обрали, споживайте помірно та купуйте її тільки у перевірених магазинах.

Надмірне споживання алкоголю шкідливе для вашого здоров'я!