Схема без схеми


З того моменту, як мером Івано-Франківська став Віктор Анушкевичус, вже напевно разів зо п’ять оголошувалося про те, що буде розроблена нова схема руху автотранспорту для міста.

До розробок долучалися різні організації. Спочатку івано-франківські, потім львівські, потім, здається, київські. Тепер кажуть цим нагальним питанням займатиметься якась німецька фірма. Окрім споконвічного питання про тумбочку з грошима, виникає ще ряд питань, але зараз не про це.

Не буду займатися дослідженням того, чому ж всі попередні розробки не були втілені та чи були вони взагалі.

Але, не зважаючи на відсутність якоїсь принципово нової схеми руху для міста, зміни напрямків руху все ж відбуваються. Хоча б на тих вулицях, котрі з вулиць з одностороннім рухом перетворюються на вулиці з двохстороннім.

Іноді, як з вулицею Сахарова, кажуть – від нині ця вулиця буде з двостороннім рухом. А іноді, в зв’язку з ремонтом сусідньої вулиці, двохсторонній рух дозволяють на іншій вулиці, наче тимчасово, як це було з вулицею Гординського, коли ремонтували вулицю Мазепи. Але ж відомо, що немає нічого більш вічного, ніж тимчасове. Я навіть не виключаю, що вулиця Сахарова знову стане односторонньої (якщо вже не стала) швидше, ніж Гординського.

Втім, водії задоволені. Але є один нюанс. Кількість аварій. Відтоді, як вулиця Гординського стала вулицею з двостороннім рухом, там щомісяця трапляються аварії. То автомобіль, повертаючи з Мазепи, не вписується в поворот, вилітає на тротуар і збиває людей, то автомобілі не можуть розминутися і в результаті аварія (вулиця ж бо вузька). В минулу суботу на перехресті Шевченка-Гординського була збита мотоциклістка, котру від загибелі врятував лише шолом.

Тепер же, коли частина вулиці Шевченка стала пішохідною, відміняти двосторонній рух по вулиці Гординського однозначно не будуть. Більше того – можуть зробити двостороннім рух і на відрізку Шевченка від Гординського до Січових Стрільців, що, без усякого сумніву збільшить імовірність аварій.

Але то байка – головне водії задоволені. Чи не так?

                                                                                              Анонс Контракт