Шевченківську премію-2023 нарешті вручили – церемонія відбулася в Бородянці


Попри цьогорічні перипетії довкола Шевченківської премії, свої відзнаки отримали 14 лауреатів у п'яти номінаціях.

Навесні переможці не отримали нагороди вперше за роки незалежності через скандал щодо нової номінації. На церемонії була кореспондентка "5 каналу" Олександра Кулібаба.

У місті Бородянка на Київщині в неділю, 20 серпня, відбулася церемонія нагородження Національною премією України імені Тараса Шевченка за 2022 та 2023 роки. Місце нагородження обрали на центральній площі Бородянки біля памʼятника Шевченку, який був обстріляний під час окупації, але вцілів.

Національну премію України імені Тараса Шевченка 2023 року присуджено:

- за книгу поезій "Орден мовчальниць" – поетесі Катерині Калитко;

- за аудіоальбом "Пісні Української революції" – виконавцям гурту "Хорея Козацька" Тарасу Компаніченку, Максиму Бережнюку, Северину Данилейку, Ярославу Криську, Сергію Охрімчуку;

- за книгу "Крім "Кобзаря". Антологія української літератури. 1792 – 1883" у двох частинах – літературознавцеві Михайлу Назаренку;

- за публіцистичні статті та виступи останніх років – журналістові Віталію Портнікову;

- за документальний фільм "Земля блакитна, ніби апельсин" – режисерці Ірині Цілик.

У категоріях "Театральне мистецтво" та "Візуальне мистецтво" лауреатів цього року не оголошували.

Не було зрештою обрано також лауреатів у додатковій номінації "За внесок у перемогу", про що раніше повідомляв голова Комітету з Національної премії України імені Тараса Шевченка Євген Нищук.

Варто зазначити, що раніше цю номінацію ініціював Офіс президента, що стало формальною причиною для Зеленського не оголошувати лауреатів Шевченківської премії-2023 у березні.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!