Сьогодні – День кримськотатарського спротиву російській окупації


Сьогодні, 26 лютого, в Україні відзначають День кримськотатарського спротиву російській окупації.

Як відомо, на початку лютого Верховна Рада ухвалила постанову про відзначення цієї пам'ятної дати на державному рівні, передає Вголос.

Як повідомляє «Крим.Реалії», 26–27 лютого в Україні відбудуться заходи до другої річниці окупації Автономної Республіки Крим. У п'ятницю в низці шкіл проведуть урок, присвячений Дню кримського опору російській окупації. У Києві відбудеться міжнародний форум «Крим – це Україна. Анексований півострів між минулим і майбутнім». Учасники заходу намагатимуться знайти формулу соціально-політичного майбутнього Криму.

У Львові цього дня відкриють серію фотовиставок «Немає іншого дому» і «Спогади про Крим» та відбудеться форум «Єднаючи Україну».

27 лютого у Львові на проспекті Свободи, на площі біля пам'ятника Тарасу Шевченку, відбудеться перформанс «Крим», присвячений «тотальному порушенню прав людини на півострові». 

Нагадаємо, у Києві презентували інформаційну кампанію «Крим – це Україна», старт якої присвятили другим роковинам окупації півострова. Мета кампанії – підтримати мешканців окупованого півострова та нагадати, що Крим треба повернути під контроль України. Було презентовано кілька відеороликів, де відомі та пересічні українці розповідають про свої спогади та думки щодо Криму. Серед них – і ведучі «5 каналу». Незабаром також створять тематичну серію білбордів з кримчанами-переселенцями. 

Яке відомо, два роки тому в Сімферополі, під будівлею Верховної Ради Криму,спалахнули сутички між сепаратистами та кримськими татарами, які виступали проти анексії півострова. Уже наступної ночі будівлю кримського парламенту захопили російські спецпризначенці. Досі учасників протесту, які на тій акції підтримували територіальну цілісність України, окупаційна влада переслідує і влаштовує над ними показові судилища.

Нещодавно РНБО оприлюднила повну версію стенограми засідання Ради національної безпеки і оборони України від 28 лютого 2014 року щодо ситуації, яка склалася в державі наприкінці лютого – у березні 2014 року (питання анексії Автономної Республіки Крим).