Сьогодні у вірян УГКЦ та ПЦУ розпочався Різдвяний піст


Дати свят із переходом на новий календар змінилися.

Раніше піст починався 28 листопада та закінчувався 6 січня, але у зв’язку з тим, що Православна церква України та Українська греко-католицька церква перейшли на новий календар, дата святкування Різдва Христового змінилася.

Тепер піст розпочнеться 15 листопада і закінчиться 24 грудня, оскільки святкувати Різдво будемо вже 25 грудня. 

У наш час Церква з різних причин досить злагіднила дуже строгі пости, які були раніше, і залишила їх радше добрій волі вірних. 

Що про різдвяний піст каже УГКЦ?

"Святий Іван Золотоустий навчає: «Ти не їси мʼяса? Не споживай нескромностей своїми очима. Нехай постить і слух; а піст слуху в тому, щоб не приймати лихослівʼя та наклепів. Нехай і язик постить від сквернослівʼя і лайки… Яка користь, коли ми стримуємося від споживання птиці й риби, а братів угризаємо та пожираємо?».

Піст нерозривно повʼязаний із милостинею: «У день, коли постиш, споживай лише хліб та воду. А те, що ти звичайно споживав би, маєш віддати вдові, сироті чи потребуючому. Таким чином ти мусиш самому собі в чомусь відмовити, щоби з твоєї відмови хтось інший отримав користь, щоб наситився й помолився за тебе Господеві»".

Що про піст навчає ПЦУ?

"Пам'ятаймо, що перш за все піст є періодом духовного очищення, часом для молитви, покаяння і добрих справ. Попри те, що війна накладає на нас обмеження щодо посту тілесного – у цей час кожен із нас може спрямувати усе найкраще в собі на добрі вчинки та допомогу іншим. Піст є періодом найперше духовного очищення, і обмеження в їжі без щирої молитви та покаяння не принесуть бажаної духовної користі. Святитель Іоан Золотоустий навчає: «Не кажи мені, що ти так багато днів постив, не з’їв того й іншого, не пив вина, пережив нечистоту, а покажи мені, чи став ти лагідним після того, як був гнівливим, чи зробився людинолюбним після того, як раніше був жорстоким, бо, якщо ти упоєний гнівом, то навіщо пригнічуєш свою плоть? Якщо всередині заздрість і користолюбство, то яка користь від пиття води? Тепер шукаю не того, яка трапеза, але чи відбулася переміна злого напрямку думок». Тож проведімо цей час у молитвах і покаянні, здійснюючи справи милосердя". 

За матеріалами пресслужб УГКЦ та ПЦУ.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!