Сьогодні в Україні -- "день тиші" "


"День тиші" настав в Україні напередодні дня голосування у другому турі виборів мерів 29 міст — в суботу заборонені будь-які агітаційні заходи, а всі політичні рекламні щити і плакати мають бути зняті.

Порушення правил ведення політичної агітації, згідно з українським законодавством, тягне за собою адміністративну відповідальність у вигляді штрафу до 1360 гривень, передає ТСН.

Вибори в органи місцевого самоврядування пройшли в Україні 25 жовтня за новим виборчим законом. У невеликих містах з населенням менше 90 тисяч чоловік мера обирали простою більшістю голосів, а у великих — абсолютною більшістю (50% плюс один голос).

У 29 великих містах жоден з кандидатів не зміг набрати абсолютної більшості, і був призначений другий тур виборів мера. Його результати мають бути оприлюднені не пізніше 20 листопада.

Місцеві вибори не будуть проходити в низці населених пунктів Донецької і Луганської областей. У чинному законодавстві про вибори зазначено, що політичні партії та кандидати можуть вести політичну агітацію з наступного дня після реєстрації територіальною виборчою комісією і зобов'язані припинити її до 24.00 останньої п'ятниці перед днем голосування. Голосування традиційно пройде в неділю.

Після настання "дня тиші" будь-яка агітація або агітаційні заходи заборонені. По всій країні заборонені будь-яка реклама кандидатів і партій, концерти або заходи на підтримку політичних сил. Працівники комунальних служб повинні встигнути до настання "дня тиші" зняти всі політичні рекламні щити і плакати.

У так званий день тиші перед голосуванням на місцевих виборах, які пройшли в Україні 25 жовтня, ні МВС України, ні Центрвиборчком порушень не зафіксували. Інтенсивність політичної агітації напередодні другого туру була значно меншою порівняно з першим туром. МВС України залучить до забезпечення громадського правопорядку під час другого туру більше 31 тисячі правоохоронців.