Сонячний вітамін D3: кому потрібно приймати його влітку


Взимку ми чекаємо не дочекаємось сонечка, а влітку через неймовірну спеку ховаємось від нього. Та саме сонячне проміння стимулює природній синтез сонячного вітаміну D у нашому організмі.

І якщо ховатися від сонця хоч влітку, весною, цього не буде відбуватися, а отже нам потрібні будуть додаткові джерела вітаміну D3.

У цьому матеріалі ми розповімо, кому необхідно приймати вітамін D3 2000 навіть в літній період та чому важливо це робити.

Кому потрібно приймати вітамін D навіть в літній період

Дефіцит вітаміну D в Україні має 82% дорослих. Це все через кліматичну зону та нестачу сонячного світла в ранньої осені і до пізньої весни. Та насправді і в літній період небагато хто поповнює свою добову норму вітаміну D, перебуваючи під сонцем. Ось хто найімовірніше страждає від нестачі вітаміну D, та кому, скоріше за все, варто приймати вітамін додатково:

Всім, хто працює за офісним графіком

Якщо ви працюєте з 8:00 до 17:00, з 9:00 до 18:00 чи з 10:00 до 19:00 чи за іншим подібним графіком, коли робочі задачі займають більшу частину світлового дня, то найімовірніше у вам варто приймати сонячний вітамін додатково. Особливо, якщо у цей період ви не перебуваєте на вулиці чи працюєте з офісу або з дому. Справа у тому, що природній синтез сонячного вітаміну в організмі відбувається влітку тільки за умови перебування під прямим сонячним промінням в пікові години. А якщо ці «умови» не виконуються, то організм недоотримує свою денну порцію вітаміну D, а отже він потребує додаткових джерел для цього. 

Всім, хто користується засобами з SPF-захистом

Головна задача засобів з SPF-захистом (Sun Protection Filter) – захист від згубної дії сонячних променів, а якщо бути точніше, від ультрафіолетового випромінювання. А як відомо, саме від дією УФ, і відбувається синтез вітаміну D у шкірі. Тож використовуючи SPF-захист, ми з одного боку захищаємо організм, а з іншого – перешкоджаємо виробленню вітаміну D. Тож, як варіант, 

Всім, хто не буває достатньо довго під сонцем протягом дня

Перебувати під прямими сонячним промінням шкідливо. Це відомо всім, у цьому є правда, адже УФ-промені шкідливо діють на шкіру. І це вже не говорячи про тепловий удар, який можна отримати. Та це лише одна сторона «сонячної медалі». Є дещо і позитивне у дії сонячних променів: саме УФ-промені при прямому впливі на шкіру у пікові години (з 12:00 дня до 16:00) викликають природній синтез вітаміну D, а отже допомагають зміцнювати здоров’я вцілому.

Та на жаль, позитивного впливу не буває без негативних властивостей ультрафіолету. Саме тому більшість людей обирають безпеку, та не перебувають під сонцем у пікові години, а також в інший час ховаються у затінку, закривають одягом тіло і як наслідок не отримують свою денну норму сонячного вітаміну таким шляхом. Тож, як і у попередніх пунктах, людям, що підходять під цю категорію, варто отримувати вітамін або у вигляді харчових вітамінних добавок, або ж з продуктів харчування.

Чому важливо поповнювати запаси вітаміну D

- Вітамін задіяний у понад 3000 процесів в організмі, і що дуже важливо, бере участь у засвоєнні кальцію;

- Дефіцит вітаміну D може спричиняти різні порушення, такі як, погіршення сну, послаблення імунітету, зменшення міцності кісток, погіршення здоров’я зубів.

Саме тому, якщо ви знаходитеся у групах ризику, то найімовірніше ваш сімейний лікар вам порадить приймати вітамін D додатково у вигляді натуральних вітамінних добавок. Для цього лікар може призначити аналіз крові на визначення рівню вітаміну D, і на його основі призначить відповідне дозування.

___________________________________________________________________________________________________________________________

Реклама