Створює ляльки-мотанки, щоб допомогти ЗСУ. Як переселенка з Києва волонтерить на Франківщині


Переселенка з Києва Олена Карпенко створює ляльки-мотанки, щоб допомогти військовослужбовцям. Свої вироби жінка віддає "Гуцульським волонтерам". Вони продають їх та купують необхідні речі для воїнів.

Про переїзд у Карпати та створення мотанок для бійців майстриня розповіла Суспільному.

Свою домівку Олена Карпенко покинула 6 березня 2022 року. Разом з чоловіком та онукою перебралися на Івано-Франківщину. 

Жінка розповідає: це вперше вона потрапила у Карпати. Сім'я проживає у селі Вербовець Косівської громади.

"Ми поки не можемо повернутися, бо в нас внучка особлива. Нам тут дуже подобається. Додому, звичайно, дуже хочеться, але що ж поробиш — таке життя. В нас у Києві багато людей, але нема тієї народності, традицій сімейних, які тут зберігають. Думаю, це дає силу місцевим жителям. Бо гуцули — такі дуже міцні люди", — каже Олена Карпенко.

Ляльки-мотанки у Туреччині

На Косівщині жінка познайомилася з "Гуцульськими волонтерами". Олена Карпенко розповідає: дізналася, що вони збирають різні сувеніри для ярмарку, який організували у Туреччині на підтримку ЗСУ, і вирішила долучитися.

"Оскільки ми — переселенці, багато донатити в нас немає можливості. В мене вдома була тканина, вовна. Я попросила, щоб мені передали. Одним словом, ліпила з того, що було", — каже жінка.

Волонтерка, засновниця української діаспори в Анталії "Україна починається з тебе" Ірина Баб'як каже: отримали від "Гуцульських волонтерів" багато сувенірів для продажу на ярмарку, проте найбільше їх вразили ляльки-мотанки.

"Нас найбільше вразили ляльки-мотанки. Вони нам дуже сподобалися. Ми дуже багато цих ляльок продали. За вторговані гроші купляли амуніцію — одягали та взували наших військових", — каже Ірина Баб'як.

Обереги для бійців

Першу свою ляльку-мотанку Олена Карпенко створила у лютому 2011 року. Жінка розповідає: робила її на подарунок.

"Мої ляльки — більш сувенірні, аніж сакральні обереги. Але було в мене одне цікаве замовлення. У відпустку з передової приїхав хлопчик і замовив ляльку-оберіг для воїнів. Він попросив, щоб вона була особлива — чорно-червона. Я зробила, грошей з нього не брала. Відала, нехай допомагає хлопцям на передовій", — каже майстриня.

Також Олена Карпенко створює ангели-обереги для бійців. Їх вкладають у посилки, які відправляють на фронт.

"Вони в цих ангелів вірять. Тому я в них вкладаю таку душу, щоб вони берегли наших хлопців, життя боронили. А ми будемо, хто як може, донатити, чекати на перемогу і на їхнє повернення додому", — каже Олена Карпенко.

 

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!