Тепло чи снігопади: прогноз синоптиків на квітень


Другий місяць календарної весни побореться із зимою за свої права та принесе українцям нестійку, прохолодну погоду.

Кінець березня цього року зробив українцям не особливо приємний сюрприз у вигляді різкого похолодання, яке торкнулося практично всіх областей нашої країни. Крім того, атмосферні фронти і циклонічна діяльність стали причиною інтенсивних опадів, в окремих регіонах навіть у вигляді рясного снігу, а на дорогах деяких населених пунктів виникла ожеледиця. Якщо звернутися до архівних даних, то виявиться, що в роки з раннім настанням метеорологічної весни (як це трапилося і зараз), часто потім приходить відносно тривалий період похолодання і затягуються весняні процеси, а разом з цим пригальмовується і вегетаційний розвиток рослин, який швидко почався з перших днів березня. Чого ж нам чекати від квітня і коли прийде стабільне тепло? Давайте розбиратися, пише Метеопрог.

В атмосфері над Європою впродовж березня складалися такі умови, що холодне повітря арктичного походження тривалий час було «замкнене» в районі Скандинавського півострова та північно-східної частини регіону. Тут за підсумками середньомісячна температура виявилася нижчою за норму на 2 – 4 °С. І ось тепер весь цей накопичений холод просідає в більш південні широти, аж до Балкан і Егейського моря. За рахунок цього активізується і циклонічна діяльність, яка призводить до частого і рясного випадання опадів. Як свідчать прогностичні розрахунки, така тенденція синоптичних процесів збережеться на континенті у першу декаду квітня. У зв'язку з цим, на території нашої країни найближчі 10 діб виявляться прохолодними з нестійким характером погоди, частим випаданням опадів як у вигляді дощу, так і снігу (особливо в західних і північних областях). У нічні та ранкові години 3 – 5 квітня спостерігатимуться заморозки у більшості областей, окрім півдня та сходу.

У другій декаді квітня передумов для інтенсивного потепління та зміни циркуляції поки що не простежується. Тому прохолодний і вологий характер погоди збережеться з великою ймовірністю. Однак, поступово нічні морози все ж таки відступлять, але середньодобові температурні показники залишаться переважно нижчими за кліматичну норму. Таким чином, до середини місяця інтенсивного та стрімкого потепління не очікується. До речі, останні кілька років спостерігається тенденція до почастішання холодних квітнів. На противагу зимам, що стрімко тепліють, другий місяць календарної весни все частіше виявляє більш «зимовий» характер. Саме так часто і проявляється потепління клімату, коли порушується природний перебіг сезонних погодних умов.

Після 15 – 16 квітня розпочнеться більш стійка тенденція до зростання температури повітря і вже у третій декаді денні показники можуть досягати +20…+25 °С, а вночі коливатимуться в межах +7…+12 °С. Також суттєво знизиться кількість опадів, а сонячних днів побільшає.

Підсумовуючи, можна зробити висновок, що квітень цього року на більшій частині території України виявиться вологим, місцями надмірно. Місячна кількість опадів сумарно перевищить норму в 1,5 – 2 рази, переважно за рахунок першої половини місяці. Температурний режим матиме тенденцію до більш низьких показників, і у середньому протягом місяця виявиться близько норми, у західних, північних і центральних областях місцями нижче норми на 1 – 3 °С. Крім того, в окремі дні першої декади є ймовірність випадання снігу із встановленням тимчасового снігового покриву. Це стосується переважно західних і північних регіонів. Проте, сніг у квітні не є аномалією і практично щороку фіксується синоптиками та метеорологами практично по всій території нашої країни.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!