Тисячі камер спостереження в Україні передають інформацію в Китай — «Схеми»


Журналісти проєкту «Схеми» встановили, що сотні тисяч систем відеоспостереження в Україні передають інформацію на сервери китайського виробника. Це зумовлює безпекові ризики.

Про це йдеться в розслідуванні, пише Громадське.

Найпоширенішими в Україні є камери китайських компаній Hikvision та Dahua. Імпорт продукції обох компаній у США заборонений через «загрозу національній безпеці». Однак пристроями цих виробників (зокрема через порівняно невисоку вартість) масово користуються в усьому світі. В Україні таких камер — сотні тисяч. Їх встановлюють як державні підприємства і приватні компанії, так і прості українці.

Експеримент, проведений журналістами та фахівцями спеціалізованих організацій, показав, що китайські Hikvision та Dahua, вироблені кількома роками раніше, є більш вразливими. Вони відправляють інформацію на сервери китайського виробника та легше можуть піддаватися хакерським атакам.

Камера, вироблена у вересні 2023 року, на відміну від старіших пристроїв, більш захищена. Але вона так само відправляє інформацію до серверів китайського виробника.

«Наші фахівці переконані, що під час використання такого сервісу доступ до камер за необхідності можуть з легкістю отримувати представники виробника. Також, враховуючи відносини Китаю і росії зараз, це може зумовлювати певні безпекові ризики», — каже виконавчий директор «Лабораторії комп’ютерної криміналістики» Сергій Денисенко.

Журналісти відзначили, що Hikvision та Dahua пов'язані з Комуністичною партією Китаю, тому можуть надавати інформацію державі. Водночас через давню і тісну співпрацю Китаю та росії існує ризик подальшої передачі даних з китайських пристроїв до рф.

Щоб захиститися від ймовірного стеження, фахівці радять користуватися пристроями без інтернету, в ізольованій локальній мережі. Але здебільшого це доступно приватному бізнесу чи державним структурам, а не побутовим користувачам.



Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!