Тонна вторсировини щомісяця. Як сортують побутові відходи франківські волонтери


Одну тонну вторинної сировини щомісяця збирають івано-франківські волонтери з громадської організації "SortSmart".

За словами однієї із ініціаторок Марії Федорук, волонтери займаються сортуванням побутових відходів протягом трьох років, пише Суспільне Карпати.

Волонтери громадської організації "SortSmart" сортують вторинну сировину у приміщенні на Січових Стрільців, 46 А. Збирають скло, папір, картон, пластик та металеві бляшанки. Їх сортують в окремі контейнери, ящики і сміттєві пакети. Опісля зібрані та сортовані відходи передають на підприємства для подальшої переробки. Голова "SortSmart" Марія Федорук розповідає, що завдяки такій ініціативі зменшується навантаження на місцевий сміттєвий полігон. А також, завдяки правильній переробці, вторинна сировина отримує друге життя у вигляді пляшок, взуття чи одягу.

"В нас основна ідея – зробити сортування якоюсь такою буденною справою, яка не має бути дискомфортною. Щоб це не було стереотипом, що це тільки для безхатченків, чи це там якісь "скажені" екологи цим займаються. Тобто, це звичайна буденна справа для кожного з нас. Насправді дійсно переробляється лише 3 % сировини. Але справа не лише в екосвідомості. А в тому, що немає інфраструктури. Тобто, щоб людина могла вийти з під’їзду і здати вторинну сировину", — каже Марія Федорук.

Голова організації також розповідає, що забирають у жителів та компаній Івано-Франківська лише ту вторсировину, яка підлягає подальшій переробці. На пляшках чи картонних коробках є спеціальне маркування. Волонтерка рекомендує звертати увагу на наявність таких знаків при покупці товару в магазинах: "Ось такі от білі пляшки PЕТ, їх просто не купувати. Ми їх не можемо здати на переробку. Хіба що відправляти в Київ. Тобто те, що ми не можемо здати чи переробити, ми маємо відправляти до них".

Допомагає збирати вторинну сировину також і Smart-мобіль. Посортовані відходи до нього здають не лише з підприємств чи офісів. Долучитися можуть всі охочі іванофранківці. Волонтер Володимир Матковський розповідає, що забирають побутове сміття раз у місяць на визначеній локації. Там приймають вже складений папір, стиснутий пластик та скло. Потім Smart-мобіль привозить цю сировину до сортувального приміщення.

"Я минулого року приєднався до такої ініціативи. А водієм Smart-мобіля працюю раз у тиждень, тому що теж переживаю за ситуацію зі сміттям у місті і державі. Все має починатися з кожної конкретної людини. Якщо ти хочеш, аби твої діти чи внуки через 10 років жили в незасміченому світі, то починай вже сьогодні змінювати свої звички. Не купуй зайвого чи того, чого ти не розумієш, що за пакування, де немає маркування. Візьми свою торбину в магазин, подумай наперед, що ти маєш зробити, аби в тебе вдома менше накопичувалося сміття", — каже Володимир Матковський.

До кінця травня громадська організація "SortSmart" планує відкрити ще одне приміщення. За словами Марії Федорук, там за допомогою спеціального технічного оснащення перероблятимуть вторинну сировину.

Читайте нас у Facebook, Telegram та Instagram.
Завжди цікаві новини!